Urmărește emisiunea live


Ungaria: Oamenii de ştiinţă, acuzaţii grave la adresa guvernului

Cel mai vechi şi mai mare institut ştiinţific din Ungaria a acuzat miercuri guvernul că încearcă să-şi asume 'controlul politic total' asupra domeniului cercetării prin intermediul unor planuri de constituire a unui nou organism de stat care să supervizeze finanţarea şi activitatea, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul lucrează la o legislaţie pentru lipsirea Academiei ungare de ştiinţe de reţeaua sa de instituţii de cercetare şi trecerea clădirilor şi bunurilor în administrarea unui nou consiliu, relatează site-ul de ştiri Index.hu marţi. Premierul Viktor Orban, care a ajuns la putere în 2010, a întărit controlul asupra vieţii publice, inclusiv asupra tribunalelor, media şi educaţiei, decizii care l-au plasat pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană. Guvernul a precizat că vrea să reformeze finanţarea pentru a încuraja cercetările mai profitabile şi mai inovatoare.

'Aceste modificări vor duce la un control politic, guvernamental, total asupra instituţiilor din reţeaua de cercetare', a precizat organismul de conducere al reţelei de cercetare a Academiei care este finanţat de guvern dar se administrează singur. Propusa înfiinţare a Consiliului naţional de politici ştiinţifice pentru a conduce această reţea 'reprezintă o ameninţare potenţială pentru libertatea academică şi libertatea de cercetare', garantată în Constituţia ungară, se precizează în comunicat. Personalul din domeniu va participa la un protest duminică, a mai precizat sursa citată, fără a furniza mai multe detalii.

Oamenii de ştiinţă şi grupurile care militează pentru apărarea drepturilor omului au făcut campanie şi în trecut împotriva unor apeluri anterioare ale guvernului de a reforma sistemul. Noul consiliu, prezidat de ministrul inovaţiei şi tehnologiei Laszlo Palkovics, va stabili domeniile de cercetare care vor primi finanţare, potrivit site-ului Index.hu, care citează o propunere guvernamentală.

Ministerul a precizat marţi că actualul sistem este ineficient şi scopul schimbărilor este atragerea mai multor bani din cercetare în 'patente şi invenţii care servesc economia din Ungaria'. Comisia Europeană a anunţat marţi că va monitoriza evoluţiile din sistemul public de cercetare din Ungaria şi a cerut autorităţilor 'să se abţină de la orice decizie care restricţionează libertatea ştiinţifică şi academică'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel