Ungaria: Oamenii de ştiinţă, acuzaţii grave la adresa guvernului

[] []

29 mai 2019 / 16:17
Salveaza PDF Comentarii

Cel mai vechi şi mai mare institut ştiinţific din Ungaria a acuzat miercuri guvernul că încearcă să-şi asume 'controlul politic total' asupra domeniului cercetării prin intermediul unor planuri de constituire a unui nou organism de stat care să supervizeze finanţarea şi activitatea, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul lucrează la o legislaţie pentru lipsirea Academiei ungare de ştiinţe de reţeaua sa de instituţii de cercetare şi trecerea clădirilor şi bunurilor în administrarea unui nou consiliu, relatează site-ul de ştiri Index.hu marţi. Premierul Viktor Orban, care a ajuns la putere în 2010, a întărit controlul asupra vieţii publice, inclusiv asupra tribunalelor, media şi educaţiei, decizii care l-au plasat pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană. Guvernul a precizat că vrea să reformeze finanţarea pentru a încuraja cercetările mai profitabile şi mai inovatoare.

'Aceste modificări vor duce la un control politic, guvernamental, total asupra instituţiilor din reţeaua de cercetare', a precizat organismul de conducere al reţelei de cercetare a Academiei care este finanţat de guvern dar se administrează singur. Propusa înfiinţare a Consiliului naţional de politici ştiinţifice pentru a conduce această reţea 'reprezintă o ameninţare potenţială pentru libertatea academică şi libertatea de cercetare', garantată în Constituţia ungară, se precizează în comunicat. Personalul din domeniu va participa la un protest duminică, a mai precizat sursa citată, fără a furniza mai multe detalii.

Oamenii de ştiinţă şi grupurile care militează pentru apărarea drepturilor omului au făcut campanie şi în trecut împotriva unor apeluri anterioare ale guvernului de a reforma sistemul. Noul consiliu, prezidat de ministrul inovaţiei şi tehnologiei Laszlo Palkovics, va stabili domeniile de cercetare care vor primi finanţare, potrivit site-ului Index.hu, care citează o propunere guvernamentală.

Ministerul a precizat marţi că actualul sistem este ineficient şi scopul schimbărilor este atragerea mai multor bani din cercetare în 'patente şi invenţii care servesc economia din Ungaria'. Comisia Europeană a anunţat marţi că va monitoriza evoluţiile din sistemul public de cercetare din Ungaria şi a cerut autorităţilor 'să se abţină de la orice decizie care restricţionează libertatea ştiinţifică şi academică'.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26