Ungaria a obținut o puternică majorare de gaze din partea Gazprom

Guvernul din Ungaria a semnat un acord cu Gazprom pentru creşterea volumului de gaze livrate de compania rusă de stat, nivelul maxim fiind majorat la 5,8 milioane metri cubi, mai mult decât dublu faţă de importul din august, a anunţat miercuri ministrul de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenţia EFE.

"Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze", a informat şeful Diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook.

"S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie", a adăugat el.

În plus, cele două părţi au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.

Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane mc de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de mc.

Szijjarto a semnalat că ar fi "imposibil" de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti.

Premierul ungar, ultranaţionalistul Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al preşedintelui rus, Vladimir Putin. Decizia de majorare a achiziţiilor de la Gazprom contravine eforturilor majorităţii partenerilor, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să reducă dependenţa energetică de Rusia, scrie EFE.

Potrivit Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH), gazele înmagazinate de ţară totalizează în prezent 3,880 miliarde mc, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi circa 37% din cererea normală dintr-un an.

Ungaria este una dintre ţările care depind foarte multe de gazele din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.

Ministrul maghiar de Externe, un nou avertisment: „Consecinţele vor fi imprevizibile”

Europa se va confrunta cu "riscuri imprevizibile" dacă războiul nu se termină curând în Ucraina, în timp ce continentul va vedea noi valuri de migraţie pe lângă consecinţele directe ale războiului, a declarat ministrul ungar de externe înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din UE marţi la Praga, transmite agenţia MTI.

"Consecinţele conflictului armat devin tot mai grave. Suntem acum în al unsprezecelea, dacă nu al doisprezecelea ceas. Propuneri ce conduc la escaladarea războiului trebuie lăsate deoparte şi toată lumea ar trebui acum să se concentreze pe crearea păcii", a afirmat Peter Szijjarto, citat de Ministerul de Externe de la Budapesta.

"Sute de oameni mor şi zeci de mii fug din Ucraina în fiecare zi, în timp ce economia europeană se scufundă într-o recesiune din ce în ce mai profundă şi criza aprovizionării cu energie va deveni mult mai serioasă decât se anticipa", a notat Szijjarto, adăugând că explozia preţului energiei practic ar "împiedica" progresul economic al continentului. El a mai spus că "dacă nu va fi pace în curând, consecinţele războiului vor fi şi mai tragice cu multe alte mii de persoane care vor muri şi alte zeci şi sute de mii forţate să-şi părăsească locuinţele".

Potrivit ministrului ungar de externe, o altă ameninţare majoră o reprezintă faptul că exporturile agricole ale Ucrainei şi Rusiei vor rămâne cu mult sub nivelurile normale de dinainte de război.

"Câteva sute de milioane de oameni nu primesc astăzi hrana de care au nevoie, cu marea majoritate a acestor oameni care trăiesc în regiuni ale lumii care din păcate sunt predispuse la destabilizare, regiuni de unde valuri de migraţie ilegală deseori ar avea originea", a spus Szijjarto, adăugând că le va cere colegilor săi din UE "să pună accent pe crearea păcii", notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel