Unchiul președintelui Siriei, acuzat de spălare de bani în Franța

Rifaat al-Assad, unchiul președintelui Siriei, Bashar al-Assad este acuzat în Franța de spălare de bani
Rifaat al-Assad, unchiul președintelui Siriei, Bashar al-Assad este acuzat în Franța de spălare de bani

Un judecător de instrucţie francez a ordonat trimiterea în instanţă a unchiului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, suspectat că şi-a construit în mod fraudulos în Franţa un imperiu imobiliar estimat la 90 milioane de euro, transmite AFP.

Judecătorul parizian Renaud Van Ruymbeke a dispus trimiterea pe banca acuzaţilor a lui Rifaat al-Assad, pentru spălare de bani în grup infracţional organizat, fraudă fiscală cu circumstanţe agravante şi deturnare de fonduri publice în dauna statului sirian.

Rifaat al-Assad, în vârstă de 81 de ani, fratele fostului preşedinte sirian Hafez al-Assad, se află în exil în Europa de la începutul anilor 1980.

El este supus din momentul inculpării, în iunie 2016, unui control judiciar care îi restrânge deplasările în străinătate.

Rifaat al-Assad a susţinut mereu că averea sa provine din generozitatea regatului saudit, de "peste un milion de dolari pe lună", justificare pe care magistratul a considerat-o însă insuficientă.

Rifaat al-Assad a condus forţele de elită ale securităţii interne (Brigăzile de apărare), unitate care a înăbuşit în sânge în 1982 o insurecţie islamistă la Hama. El a fost obligat să plece în exil în 1984 după o lovitură de stat eşuată împotriva fratelui său Hafez, preşedinte din 1971 până în 2000.

După ce a sosit în Europa, Rifaat al-Assad a dus un trai de lux şi a strâns o avere imobiliară impresionantă, până când justiţia a deschis o anchetă penală asupra cazului său, la sesizarea ONG-ului anticorupţie Sherpa.

Judecătorul suspectează că Rifaat al-Assad "şi-a pus la adăpost averea imobiliară", estimată în Franţa la 90 milioane de euro, prin firme "înregistrate în paradisuri fiscale".

Majoritatea bunurilor - printre care două imobile impozante, 40 de apartamente, o herghelie şi un castel - au fost confiscate, la fel ca şi peste 500 de bunuri, în valoare de 691 milioane de euro, în Spania, după o amplă operaţiune a poliţiei în 2017.

Vezi și: Erdogan, întâlnire cu şeful diplomaţiei iraniene. Discuţii despre Bashar al-Assad

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel