Un video trucat în care apare Zuckerberg a fost lansat pe Instagram

Un videoclip fals, realizat cu ajutorul imaginilor digitale în care fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este văzut dând un interviu, a fost lansat pe Instagram.

Deşi este deţinută de Facebook, Instagram a anunţat că nu are intenţia să şteargă clipul, potrivit mass-media americane, citate miercuri de EFE. 'Imaginaţi-vă pentru o clipă: un om care are controlul total asupra datelor furate a milioane de persoane, deţine toate secretele lor, toate vieţile şi viitorul lor', spune cu o voce trucată Zuckerberg, într-o aparentă descriere a propriei persoane.

Videoclipul a fost realizat de doi artişti britanici, Bill Powers şi Daniel Howe, cu ajutorul unei companii din Israel, Canny AI, pentru un proiect artistic, intitulat Spectrum şi prezentat la festivalul britanic de film documentar Sheffield Doc/Fest. Alături de cel al lui Zuckerberg au mai fost prezentate videoclipuri de acelaşi gen al preşedintelui SUA, Donald Trump, al actorului american Morgan Freeman, al vedetei de reality show Kim Kardashian, sau al actriţei sârbe Marina Abramovic.

Aceste videoclipuri trucate sunt cunoscute sub numele 'deepfake' datorită tehnicilor digitale utilizate pentru a realiza un filmuleţ cât se poate de realist. Luna trecută, Facebook nu a vrut să elimine de pe platformă un astfel de clip trucat în care apare preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Pelosi a declarat unui post californian că faptul de a nu elimina un lucru despre care se ştie că este fals demonstrează că (Facebook) era dispus să faciliteze ingerinţa rusă în alegerile pentru Casa Albă, câştigate de Trump în 2016.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat la rândul său că apără libertatea de exprimare în mediul online, astfel încât nu va elimina acest videoclip în care Pelosi apare în stare de ebrietate. În cazul lui Zuckerberg, nici măcar nu este vorba de un deepfake reuşit, vocea fiind suprapusă şi nici măcar asemănătoare cu cea a fondatorului Facebook. Întrebarea care se punea este cum avea să acţioneze Facebook în faţa unui clip despre CEO-ul companiei şi dacă avea să-l trateze la fel ca în cazul Pelosi. Până la urmă cei de la Instagram nu au şters clipul cu Zuckerberg şi au anunţat că vor face acest lucru doar după ce organizaţiile de fact-checking vor denunţa videoclipul ca fiind un fals, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel