Un val de căldură extremă a provocat temperaturi record în Lituania şi Letonia

Temperaturile din Lituania au atins niveluri ce nu au fost niciodată înregistrate în iunie, au anunţat joi meteorologii locali, potrivit cărora valul de căldură a determinat închiderea şcolilor şi ameninţă recoltele din această ţară baltică, informează AFP.

Oraşul Kaisiadorys a fost miercuri cel mai călduros punct din Lituania, cu o valoare de 35,7 grade Celsius, reprezentând temperatura cea mai ridicată înregistrată vreodată în luna iunie în Lituania, a declarat pentru AFP meteorologul Paulius Starkus. Miercuri, şase persoane s-au înecat în Lituania, în contextul în care anumite şcoli şi-au suspendat cursurile sau le-au întrerupt din cauza caniculei. Potrivit oamenilor de ştiinţă, condiţiile meteorologice extreme reprezintă, în parte, un rezultat al modificărilor climatice.

'Lituania a cunoscut şi în trecut valuri de căldură, însă ele se produc acum mai des şi sunt mai intense din cauza modificărilor climatice', a declarat pentru AFP Donatas Valiukas, climatolog la Universitatea din Vilnius. Joi după-amiază, sunt aşteptate ploi torenţiale însoţite de fulgere şi de grindină, a anunţat Paulius Starkus. Ministrul Agriculturii din această ţară, Giedrius Surplys, a declarat că anumite regiuni se confruntă cu 'veritabile secete, cauzate de modificările climatice', ameninţând recoltele, în timp ce hidrologii au avertizat că nivelul scăzut al râurilor reprezintă o ameninţare pentru peşti, din cauza lipsei de oxigen din apă.

În Letonia, unde temperaturile de peste 32 de grade Celsius se menţin de mai multe zile, recordul de căldură a fost doborât pe 13 iunie. Partea vestică a ţării, Kurzeme, a fost afectată de furtuni. Grindina a distruse multe sere şi linii de electricitate. Doi turişti răniţi şi blocaţi într-un camping după prăbuşirea unui copac au fost spitalizaţi. Estonia a fost afectată de un val de căldură săptămâna trecută, iar temperaturile se situează în prezent deasupra valorii de 20 de grade Celsius.

Meteorologii se aşteaptă, de asemenea, la furtuni în perioada următoare. Polonia a fost şi ea afectată de valul de căldură, care a determinat o utilizare crescută a aparatelor de aer condiţionat. Grupul PSE, administratorul reţelei naţionale de electricitate, a declarat joi că a înregistrat în ziua precedentă o cerere record de electricitate pentru dimineaţa unei zile din luna iunie, de aproape 24,1 gigawaţi (GW). Patruzeci şi două de persoane s-au înecat deja în Polonia în această lună, potrivit centrului de securitate guvernamental (RCB). Furtuni violente sunt anunţate pentru o parte a ţării joi după-amiază, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel