Un șofer prins băut la volan a învins Poliția Română în justiție. Folosirea etilotestului încalcă legea

Un șofer din Alba care s-a urcat băut la volan a dat o lovitură grea Poliției Române și a creat un precedent ce ar putea fi folosit de toți cei prinși conducând sub influența băuturilor alcoolice.

Bărbatul a fost amendat şi a rămas fără permis pentru trei luni, însă a dat poliţia în judecată şi a câştigat, atât pe fond, cât și la recurs. Avocatul său a demonstrat în instanţă că agenţii nu deţin aparate avizate metrologic pentru stabilirea alcoolemiei, astfel că ei ar fi cei care nu respectă legislaţia. 
 
Apărătorul şoferului a reuşit să răstoarne întreg sistemul de valori al celor de la Rutieră, după ce a demonstrat în instanţă că tocmai agenţii sunt cei care nu respectă Codul Rutier, scrie antena3.ro. Şi asta pentru că folosesc pentru testarea alcoolemiei un aparat nesigur şi neomologat, etilotestul.
 
Pentru că agenţii nu deţin etilometre - aparatele certificate ca instrumente de măsurare - şi nu respectă normele internationale, argumentele juriştilor de la Poliţia Rutieră au fost demontate unul după celălalt în faţa magistraţilor. 
 

Vezi și: Polițist lovit cu mașina de un șofer nervos. În stare gravă după accident

 
 
Etilometrul este folosit de poliţiştii din Statele Unite şi de majoritatea celor din UE, dar în România nu există. Parlamentarii au refuzat o iniţiativă legislativă care propunea dotarea Poliţiei Rutiere cu astfel de aparate, mai scrie sursa citată.
 
Asta deşi specialiştii au demonstrat că etilometrul este precis și poate fi folosit direct în instanţă, fără să mai fie necesare probele biologice. Mai mult, folosirea etilometrelor ar aduce economii importante la buget, reprezentând bani pe care statul îi plătește acum pentru analizele de sânge ale şoferilor care se urcă băuţi la volan şi cu drumurile lor până la Medicina Legală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel