Un bărbat a folosit un meteorit extrem de valoros ca opritor la ușa de la magazie timp de 30 de ani / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Unul dintre cei mai mari meteoriți înregistrați vreodată în Michigan nu a intrat în atenția experților decât la peste 80 de ani de la descoperirea sa.

Meteoritul de 10 kilograme a stat câteva decenii la o fermă din Michigan, înainte de a fi recunoscută de comunitatea științifică, conform Science Alert.

„Mi-am zis imediat că acesta a fost ceva special”, a explicat Mona Sîrbescu, geolog la Universitatea Central Michigan (CMU), în 2018, după ce a investigat obiectul.

„Este cel mai valoros specimen pe care l-am avut vreodată în viața mea, din punct de vedere monetar și științific”, a adăugat ea.

David Mazurek, un bărbat din Grand Rapids, Michigan, a întrebat-o pe Mona Sîrbescu dacă ar putea examina o rocă pe care o avea de 30 de ani.

Mona a mai primit de-a lungul timpului astfel de cereri, dar de obicei nu a fost vorba de ceva interesant.

„De 18 ani, răspunsul a fost categoric „nu”… nu erau meteoriți”, a explicat ea.

Dar cu această ocazie, răspunsul a fost altul.

Nu numai că era într-adevăr o piatră spațială, ci și una spectaculoasă.

Obiectul, poreclit meteoritul Edmore, este un meteorit mare de fier-nichel cu o cantitate considerabilă de nichel, de aproximativ 12%.

Modul în care meteoritul a intrat în posesia lui Mazurek este o poveste în sine.

Potrivit Monei Sîrbescu, când Mazurek a cumpărat o fermă în Edmore, Michigan, în 1988, i s-a arătat proprietatea de către proprietarul anterior și a văzut o piatră mare, cu aspect ciudat, folosită pentru a opri deschiderea unei uși de magazie.

Când Mazurek l-a întrebat pe proprietarul respectiv despre rocă, i s-a spus că opritorul de ușă era de fapt un meteorit.

Bărbatul a continuat spunând că în anii 1930, el și tatăl său au văzut meteoritul căzând noaptea pe proprietatea lor. Roca „a făcut un zgomot al naibii când a lovit” pământul.

În dimineața următoare, cei doi au găsit craterul lăsat de obiect și au săpat pentru a-l găsi. Era încă cald, își amintește Mazurek din ce i-a povestit proprietarul anterior al fermei.

Bărbatul i-a spus lui Mazurek, în momentul în care vi-a vândut locuința, că, deoarece meteoritul făcea parte din proprietate, acum îi va aparține.

Așadar, Mazurek a păstrat piatra spațială timp de 30 de ani și a continuat să o folosească ca opritor de ușă – cu excepția ocaziilor în care copiii lui au dus piatra la școală ca să le-o arate colegilor și profesorilor.

În cele din urmă, a observat că oamenii câștigau bani din găsirea și vânzarea unor bucăți mici de meteoriți, așa că s-a gândit că ar trebui să-și evalueze piatra gigantică.

„Ceea ce se întâmplă de obicei cu acești meteoriți e că fie pot să fie vânduți și expuși într-un muzeu, fie vânduți colecționarilor și vânzătorilor care doresc să facă profit”, a spus Mona Sîrbescu.

În cele din urmă, Mazurek și-a vândut meteoritul Planetariului Abrams de la Universitatea de Stat din Michigan, primind 10% din valoarea obiectului. Valoarea obiectului a fost de 75.000 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel