Grecia, un nou capitol. Programului de sprijin s-a încheiat

Sebastian Florea / 20 aug 2018 / 14:36 Salveaza PDF Comentarii
Alexis Tsipras și Angela Merkel
Descriere foto: Alexis Tsipras și Angela Merkel

Comisia Europeană a salutat luni încheierea, cu succes, a programului de sprijin cu Grecia şi totodată şi-a exprimat speranţa că acesta este începutul unei noi ere.

Progrmul a fost oferit în condițiile în care Grecia ajunsese ţara cu cea mai mare povară a datoriilor din zona euro şi Uniunea Europeană. Grecia a beneficiat de asistenţă financiară din partea partenerilor săi europeni începând din 2010. Autorităţile din Grecia au solicitat un nou program de stabilitate din cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES), la 8 iulie 2015. La 20 august 2015, Comisia Europeana a semnat, în numele MES, un Memorandum de înţelegere pentru un program de sprijin pe trei ani, amintește un comunicat de presă al executivului comunitar.

Finalul unei crize existenţiale

'Încheierea programului de sprijin pentru stabilitate este o veste bună, atât pentru Grecia, cât şi pentru zona euro. Pentru Grecia şi poporul său, ea marchează începutul unui nou capitol după opt ani deosebit de dificili. Pentru zona euro, ea trage o linie simbolică la finalul unei crize existenţiale. Reformele cuprinzătoare pe care le-a implementat Grecia au pus baza unei redresări sustenabile. Europa va continua să fie alături de Grecia', a declarat comisarul pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

În cadrul acestui program de sprijin pentru stabilitate au fost acordate Greciei împrumuturi totale de 61,9 miliarde euro, pe baza implementării unui pachet de reforme cuprinzător şi fără precedent. Grecia a luat măsuri pentru a asigura sustenabilitatea fiscală, aducând soldul bugetului general de la un deficit semnificativ, la excedent în 2017, care se preconizează ca va fi menţinut

Acțiuni coordonate cu efect pe termen lung

Aceste măsuri de reforma şi eforturi de consolidare vor avea efecte cumulative în timp şi, prin urmare, vor continua sa aibă un impact pozitiv asupra sustenabilităţii fiscale, cu mult după încheierea programului. Sectorul financiar se află în prezent într-o poziţie mult mai puternică, ca urmare a unor operaţiuni reuşite de recapitalizare, a unei revizuiri generale a guvernanţei băncilor şi a implementării unei strategii de reducere a creditelor neperformante, care trebuie să fie susţinută.

Eficienţa şi eficacitatea administraţiei publice a fost îmbunătăţită, inclusiv prin introducerea unor noi norme privind numirea, evaluarea şi mobilitatea angajaţilor din sectorul public, prin înfiinţarea Autorităţii Independente pentru venituri publice şi prin măsuri de eficientizare a sistemului judiciar. În cele din urmă au fost puse în aplicare măsuri structurale importante pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri şi competitivitatea Greciei, astfel încât ea să devină o destinaţie atractivă pentru investiţii şi pentru a le permite întreprinderilor sa se extindă, să inoveze şi sa creeze locuri de muncă, precum şi pentru crearea unor sisteme durabile şi universale de pensii, sănătate şi prestaţii sociale, inclusiv a unui sistem de venit minim garantat.

Serviciul de sprijin pentru reforme structurale al Comisiei va continua sa ofere asistenţă autorităţilor elene - la cererea acestora - în elaborarea şi implementarea reformelor menite sa sporească creşterea. În total, începând cu 2010, Greciei i-au fost acordate împrumuturi în valoare de 288,7 miliarde euro: 256,6 miliarde euro din partea partenerilor europeni şi 32,1 miliarde euro din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Vezi și: Dividendele plătite la nivel global, un nou record
Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27