Dividendele plătite la nivel global, un nou record

Dividendele plătite la nivel global au înregistrat o creştere de 12,9% în ritm anual în trimestrul al doilea

Astfel, s-a ajuns la o nouă valoare record de 497,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Janus Henderson Global Dividend Index, informează CNBC. Plăţile au crescut în aproape toată regiune a lumii şi noi recorduri au fost înregistrate în 12 ţări, incluzând Franţa, Japonia şi SUA. Aceste evoluţii vin pe fondul avertismentelor analiştilor că un iminent război comercial şi tarifele vamale punitive introduse de SUA şi China ar putea reprezenta un risc pentru acţiunile din întreaga lume.

Janus Henderson Global Dividend

Indexul Janus Henderson Global Dividend, care analizează dividendele plătite de cele mai mari 1.200 de firme în funcţie de capitalizarea de piaţă, a terminat trimestrul al doilea la un nou record de 182 unităţi, ceea ce înseamnă că dividendele globale au crescut cu peste 80% după 2009. 'Creşterea profitabilităţii companiilor duce la majorarea plăţilor dividendelor în toate părţile lumii. Efectele cursului de schimb au exagerat performanţele de bază', a informat firma de asset management Janus Henderson într-un raport publicat luni.

Datele pe trimestrul al doilea analizate de Janus Henderson sunt dominate de Europa continentală, deoarece două treimi din dividendele din regiune sunt plătite în această perioadă. Companiile europene au plătit dividende record de 176,5 miliarde dolari, în creştere cu 18,7% în ritm anual, graţie profiturilor mai mari înregistrate de companiile europene în 2017.

Noi recorduri

Dividendele plătite de companiile din Franţa, Germania, Elveţia, Olanda, Belgia, Danemarca şi Irlanda au atins noi recorduri. Doar câteva companii au redus sumele alocate pentru plata dividendelor printre care Deutsche Bank, EDF şi Credit Suisse.

Între timp, dividendele plătite de companiile americane în trimestrul al doilea au crescut cu 4,5% până la nivelul record de 117,1 miliarde dolari. Doar o singură companie din 50 a redus sumele alocate pentru plata dividendelor. Cea mai mare firmă americană care a făcut acest lucru a fost GE care a demarat un program de restructurare şi încearcă să îşi reducă datoriile.

Prognoze majorate

În restul lumii, indexul arată că dividendele din Canada le-au depăşit pe cele din SUA în timp ce în Asia, creşterea dividendelor a fost de 13,5% în ritm anual în Hong Kong şi de 46,9% în Singapore. Creştere solidă a dividendelor la nivel mondial a determinat Janus Henderson să îşi majoreze prognozele privind avansul dividendelor înregistrat pe ansamblul anului 2018, de la 6% la 7,4%.

Ben Lofthouse, director la Janus Henderson, a apreciat că investitorii în acţiuni vor profita de plăţi record şi o creştere solidă însă escaladarea disputelor comerciale între SUA şi marile economii ar putea afecta în mod negativ profitabilitatea companiilor.

Vezi și: Trump, o nouă strategie pentru companiile private
Te-ar putea interesa

Concurs Referendum


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26