UE avertizează că Rusia distruge în mod intenţionat patrimoniul cultural ucrainean

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Înaltul reprezentant pentru afaceri externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a avertizat că Rusia distruge 'în mod intenţionat' patrimoniul cultural al Ucrainei în timpul invaziei acestei ţări care a început la 24 februarie, relatează EFE.

'Obiecte de patrimoniu cultural sunt distruse intenţionat în războiul Rusiei împotriva Ucrainei', notează Borrell pe contul său oficial de Twitter. Cultura ucraineană este 'parte importantă a patrimoniului european', subliniază Borrell. Prin urmare, el a asigurat că UE 'sprijină artiştii, profesioniştii culturii şi organizaţiile culturale afectate de război'.

Înaltul oficial european a menţionat în mesajul său campania comunitară #ArtVsWar, al cărui obiectiv este de a conştientiza asupra nivelului de distrugere a patrimoniului cultural, a obiectivelor şi a iniţiativelor culturale ca urmare a unui conflict militar.

În Ucraina 'cultura este azi prezentă graţie curajului unui popor viteaz capabil să combată ameninţările continue de distrugere', a declarat la rândul său Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Kievul a dispus acoperirea principalelor monumente cu saci de nisip pentru a încerca să evite deteriorarea lor de bombardamentele sau de gloanţele ruseşti.

Josep Borrell a lansat acest avertismentul cu ocazia Zilei Patrimoniului Mondial (#WorldHeritageDay), cunoscută şi sub numele de 'Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor', având drept scop creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei diversităţii patrimoniului cultural şi a conservării acestuia pentru generaţiile viitoare. 

Citește și - Macron: Dialogul cu Putin a intrat în impas după descoperirea masacrelor în Ucraina

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care candidează pentru un nou mandat şi se va confrunta în turul doi al scrutinului prezidenţial în 24 aprilie cu rivala sa de extrema dreaptă Marine Le Pen, a declarat luni că dialogul său cu şeful statului rus, Vladimir Putin, a intrat în impas după descoperirea masacrelor în Ucraina, relatează Reuters.

'După masacrele pe care le-am descoperit la Bucea şi în alte oraşe, războiul a luat o turnură diferită, aşadar de atunci nu am mai vorbit direct cu el, dar nu exclud să o fac pe viitor', a declarat Emmanuel Macron la postul de televiziune France 5.

Rusia a calificat acuzaţiile potrivit cărora trupele sale au executat civili la Bucea în perioada în care au controlat oraşul drept 'un fals monstruos' cu scopul de a denigra armata rusă.

Întrebat de ce nu urmează exemplul altor lideri europeni care au mers la Kiev, Macron a spus că o demonstraţie în sine de sprijin nu a fost necesară după invazia Rusiei în 24 februarie în Ucraina. Citește continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel