Udrea pregătește demolarea tuturor hotelurilor, teraselor și vilelor construite după 2001, la mai puțin de 300 de metri de plajă

Ministerul Turismului va folosi o lege din timpul guvernării Năstase pentru a începe demolarea hotelurilor sau restaurantelor amplasate pe plajele din România. Veche de 10 ani, această lege nu s-a aplicat până în prezent. Primăriile nu au ținut cont de lege, iar autoritățile centrale au evitat să o aplice pentru că presupunea demolări și expropieri, în cazul construcțiilor care au fost realizate cu autorizații emise de autoritățile locale. Din surse aflate în interiorul MDTR am aflat că Elena Udrea este hotărâtă să aplice atât prevederile Legii 597/2001, cât și ale Ordonanței de Urgență care extinde distanța de amplasare a construcțiilor de la 200 la 300 de metri de la limita țărmului. O altă ordonanță de urgență, 41/2010, permite MDRT să înceapă demolarea în 48 de ore după somația proprietarului.

Procesul de curățare a plajelor de construcțiile aflate la mai puțin de 300 de metri de țărm va genera proteste și scandaluri. Sunt vizate hoteluri, restaurante, discoteci sau vile, ba chiar și blocuri care se află în perimetrul vizat. Practic, orice construcție realizată după 2001, la mai puțin de 300 de metri de apă, va fi demolată. Vor fi afectate atât construcțiile aflate în diverse etape de execuție, cât și cele finalizate. MDTR se aștepată la o avalanșă de procese, inclusiv la contestarea constituționalității acestor acte normative. Este posibil să fie necesare alocări de fonduri pentru expropieri. Ulterior, edililor care au acordat autorizații de construcție cu nerespectarea legii 597/2001 li se vor imputa sumele plătite pentru despăgubirea proprietarilor. Listele cu construcţiile care urmează a fi demolate vor fi întocmite de către Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, Gigi Chiru, a confirmat pentru presa locală că toate construcţiile realizate ilegal în zona de coastă a Mării Negre în limita de 300 de metri  vor fi desfiinţate.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel