Ucraina tergiversează acordarea denumirii „Ștefan cel Mare și Sfânt“ și transformarea în liceu a unei școli românești din sudul Basarabiei

Agerpres
Agerpres

Românii din Ucraina vor ca o unitate școlară din satul Utkonosovka (denumirea istorică Erdek-Burnu, sau I.Gh.Duca) să poarte numele „Ștefan cel Mare și Sfânt“.

Anatol Popescu, președinte și membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „BASARABIA“ a Românilor din regiunea Odesa (Ucraina), transmite într-o postare pe Facebook faptul că etnicilor români din sudul Basarabiei li s-a tergiversat acordarea numelui „Ștefan cel Mare și Sfânt“ pentru reorganizarea Școlii Medii de Cultură Generală din satul Utkonosovka (Erdek-Burnu, sau I.Gh.Duca) și transformarea acesteia în liceu.

La începutul acestui an, reprezentanții școlii medii de cultură generală din satul Utkonosivka, raionul Ismail, regiunea Odesa, în baza hotărârii recente a consiliului pedagogic și cererilor părinților au făcut un demers către autoritățile locale, raionale și regionale pentru modificarea statutului școlii. Autoritățile ucrainene însă s-au opus și nu au admis niciuna din cele 435 de cereri de înființare a liceului.

De data aceasta, Departamentul de Educație și Știință a Administrației Regionale de Stat Odesa îi direcționează pe românii din sudul Basarabiei către Consiliul Local Safianî, care este fondatorul instituției.

„Conform răspunsului argumentat al departamentului de resort de la Odesa, „adoptarea deciziei de schimbare a denumirii instituției de învățământ - instituția de învățământ secundar general din Utkonosovska, a Consiliului Local Safianî, raionului Ismail din regiunea Odesa, cu scopul de a o aduce la cerințele legislației în vigoare este de competența fondatorului instituției, Consiliul Local Safianî.”“, a scris Anatol Popescu.

„Astfel, inițiatorii demersului de fondare a Liceului „Ștefan cel Mare și Sfânt“ din Utkonosovka - colectivul pedagogic al școlii, cu sprijinul masiv al comunității de peste 4.000 de locuitori ai satului au de înfruntat în perioada următoare procedura birocratică din interiorul Consiliului Local Safianî, comunitate teritorială din care face parte satul Utkonosovka, odinioară comună de sine stătătoare cu propriu consiliu local, până la ultima reformă administrativă din Ucraina...

Le urez SUCCES & IZBÂNDĂ consătenilor și conaționalilor mei!“, se mai arată în postarea lui Anatol Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel