Ucraina pune alte bețe-n roate românilor din regiunea Odesa. Sute de cereri privind reorganizarea unei școli, respinse pe motiv că „nu sunt formulate corespunzător“

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Autoritățile ucrainene refuză să le acorde drepturi românilor din sudul Basarabiei, care au cerut modificarea statutului școlii din satul Utkonosivka, cunoscut și ca Erdek-Burnu sau I. Gh. Duca.

Reprezentanții școlii medii de cultură generală din satul Utkonosivka (în perioadele românești Erdek-Burnu sau I. Gh. Duca), raionul Ismail, regiunea Odesa, în baza hotărârii recente a consiliului pedagogic și cererilor părinților au făcut un demers către autoritățile locale, raionale și regionale pentru modificarea statutului școlii.

Se dorește, astfel, reorganizarea școlii în Liceu, dar, din păcate, cererea a fost respinsă pentru că „nu a fost formulată corespunzător”. Autoritățile (Consiliul Sătesc Safianî, comunitatea terotorială de care ține satul) se opun și nu au admis niciuna din cele 435 de cereri de înființare a liceului, scrie Agenția BucPress Cernăuți. 

435 de cereri privind reorganizarea școlii

Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa, a prezentat într-o postare pe Facebook întregul demers al reprezentanților școlii pentru obținerea statutului de liceu.

„Având înmatriculați în anul școlar curent 435 de elevi și un colectiv de 66 de pedagogi și personal tehnic, fiind după capacitate și mărime a doua școală din regiunea Odesa după cea din satul Ozerne (Babele / Averescu, cu 806 elevi) după numărul de elevi a căror limbă maternă este limba română, școala din Utkonosivka este amenințată cu eliminarea claselor liceale și transformarea în școală gimnazială – o lovitură de grație în tendința iminentă de deromânizare și ucrainizare definitivă a unei școli seculare, atestate la 1857, înainte de Unirea Principatelor Române. Menționăm că abia din anul 2000, la presiunea permanentă a autorităților, în această școală a fost deschisă o primă clasă cu predare în limba ucraineană, iar până în prezent numărul acestora a depășit numărul de clase cu predare în limba română (cu denumirea impusă de “moldovenească”)”, a scris, pe Facebook, Anatol Popescu, președintele Asociației „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

Aprobarea ar alătura viitorul Liceu “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Utkonosivka de alte instituții liceale cu tradiție românească din Ucraina, precum:  Liceul “Alexandru cel Bun” din Cernăuți;  Liceul “Mihai Eminescu” din Carapciu; – Liceul “Gh. Asachi” din Herța; Liceul cu predare în limba română “M. Eminescu” din Slatina (Maramureșul Istoric) etc.

Satul Erdek-Burnu este situat pe malul apusean al lacului Catlabuga, posibil chiar pe locurile în care la 16 noiembrie 1485 oastea domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt, cu ajutoare poloneze și căzăcești i-a înfruntat pe otomani, evenimentul rămânând înscris în cronici drept Bătălia de la  Catlabuga. În cinstea acelei victorii la 1490 a fost ridicată biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iași, în prezent cea mai veche biserică din capitala Moldovei.

Potrivit postării, cererile sutelor de părinți au fost respinse în data de 4 ianuarie pe motiv că nu au fost formulate corespunzător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel