Ucraina, pierdere de 6,5 milioane de metri cubi de apă după explozia de la baraj

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Cantitate uriaşă de apă pierdută de Ucraina după explozia de la barajul Nova Kahovka. 

Ministerul Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale de la Kiev informează că, în urma distrugerii Centralei Hidroelectrice Kahovka de către armata invadatoare a Rusiei, Ucraina a pierdut 6,5 kilometri cubi de apă.

"Acesta este cel mai mare dezastru ecologic de la Cernobîl încoace. În fiecare secundă, aproximativ 40.000 de metri cubi de apă curg din lacul de acumulare Kahovka. Ucraina a pierdut deja 6,5 kilometri cubi. Negociem cu OSCE şi Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu cu privire la activitatea experţilor lor. Este nevoie de o înţelegere clară a modului în care acest act "disperat" al ruşilor va schimba mediul şi cum putem reface natura acolo unde este posibil" - a declarat ministrul ucrainean al protecţiei mediului şi resurselor naturale, Ruslan Strileţ.

Reprezentanţii agenţiei ucrainene a apelor şi ai Inspectoratului Ecologic de Stat sunt implicaţi 24/7 în monitorizarea stării mediului în zonele afectate. Inspectorii continuă să lucreze la remedierea şi evaluarea daunelor aduse mediului, în pofida faptului că ruşii bombardează permanent. Vineri dimineaţă, autorităţile ucrainene au raportat că, în ultimele 24 de ore, nivelul apei din rezervorul Kahovka a scăzut cu încă un metru şi continuă să scadă. La ora 08:00, nivelul apei în lacul de acumulare din zona Nikopolului era de 11,74 m, scrie Rador. 

Cum se vede din satelit amploarea distrugerii de la barajul Kahovka din Ucraina / video + foto

Pe rețelele sociale au apărut primele imagini, atât satelitare, cât și de la fața locului, cu amploarea distrugerilor care au avut loc la barajul Kahovka de pe râul Nipru, Ucraina.

Barajul a fost construit în 1956 pe râul Nipru, ca parte a hidrocentralei Kahovka și furnizează apă în peninsula Crimeea și la centrala nucleară Zaporojie, aflate sub controlul Federației Ruse.

În regiunea Herson (partea controlată de Rusia) a fost decretată stare de urgență

A fost declarată stare de urgență după ce barajul din sudul Ucrainei a fost avariat de o explozie. Incidentul a provocat inundații maive în zona deja afectată de conflictul care se derulează în regiune de peste un an, conform Sky News.

Agenția de știri de stat rusă TASS a raportat că decizia de a decreta stare de urgență a fost luată de autoritățile locale susținute de Moscova în jurul barajului Nova Kakhovka.

VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel