Ucraina: Parlamentul a lansat procesul adoptării unei legi anticorupţie esenţiale

anticoruptie
anticoruptie

Parlamentul ucrainean a adoptat joi în primă lectură un proiect de lege privind crearea unei instanţe anticorupţie, o măsură cerută cu insistenţă de ţările occidentale care susţin Kievul, dar ale cărei prevederi rămân controversate, informează AFP.

Un număr total de 282 de deputaţi au votat în favoarea iniţiativei, în timp ce numărul minim necesar era de 226. Proiectul a fost pregătit de preşedinţie şi ar urma să mai fie supus unor amendamente substanţiale. Preşedintele Petro Poroşenko a salutat imediat această decizie.

'Fac apel la deputaţi să nu întârzie cu adoptarea sa în ultimă lectură', a declarat el pe pagina sa de Facebook. Lupta împotriva corupţiei elitelor a fost una dintre revendicările majore ale revoltei pro-europene din Maidan din 2013-2014 şi rămâne una din cerinţele cheie ale susţinătorilor occidentali ai puterii actuale, provenită din această mişcare.

Noi structuri anticorupţie

Ucraina a înfiinţat în ultimii ani noi structuri anticorupţie, cum ar fi o agenţie de anchetă (NABU) sau un parchet (SAPU), ambele specializate, însă crearea unei instanţe independente care ar trebui să devină punctul central al acestui sistem încă trenează. Sub presiunea statelor occidentale şi a unor militanţi ucraineni, Poroşenko a înainte acest proiect de lege la sfârşitul lunii decembrie, după luni de tergiversări. Cerând la rândul lor ferm această măsură, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, al căror sprijin financiar este extrem de important pentru Ucraina, au criticat prevederile textului.

[citeste si]

Mai multe dintre 'dispoziţiile sale nu sunt în concordanţă cu angajamentele' Kievului faţă de FMI, conform unei scrisori a acestui instituţii publicate la mijlocul lunii ianuarie de media şi care evidenţia în special 'derogările pentru anumiţi înalţi responsabili'. În februarie, Petro Poroşenko şi-a exprimat speranţa că va fi găsit un 'compromis' în parlament pentru ca acest document să fie conform cu cerinţele Occidentului. Flagelul corupţiei privează în fiecare an Ucraina de '1-2%' din avuţia sa naţională, conform Băncii Mondiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel