Ucigașul în masă Breivik dă în judecată statul norvegian

Norwegian mass killer Breivik gestures as he arrives in the court room at Oslo Courthouse
Norwegian mass killer Breivik gestures as he arrives in the court room at Oslo Courthouse

Ucigașul în masă Anders Behring Breivik, care a ucis 77 de persoane în Norvegia, în 2011, s-a prezentat în fața justiției marți, în prima zi a procesului pe care l-a intentat statului privind condițiile de detenție, relatează AFP și Reuters, conform Agerpres.

Tuns scurt, în costum de culoare închisă și cămașă albă, Breivik a intrat în sala de sport a închisorii Skien (sud), transformată special pentru acest proces, s-a întors după câteva momente spre presă și a executat salutul nazist.

Extremistul de dreapta a apărut în public pentru prima dată de la procesul din 2012. În această perioadă, el a primit doar o vizită, pe mama lui, care a avut permisiunea de a intra în închisoare și care l-a îmbrățișat cu puțin timp înainte de a muri de cancer, în 2013.

Breivik, 37 de ani, va argumenta că izolarea lui în închisoarea din Skien încalcă o interdicție privind "tratamentul inuman șidegradant", potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului. "El dorește să aibă contact cu alți oameni", a declarat presei avocatul lui Breivik, Oeystein Storrvik, înainte de procesul din 15-18 martie.

Verdictul judecătorului — nu există nici un juriu în acest caz — va fi dat în săptămânile următoare. Breivik aucis opt persoane cuo bombă la Oslo în iulie 2011 și a împușcat mortal alte 69 pe o insulă, în apropiere, multe dintre victime fiind adolescenți. El execută pedeapsa maximă cu închisoarea din Norvegia, 21 de ani, care poate fi prelungită.

Autoritățile norvegiene menționează că, într-un manifest despre convingerile sale antimusulmane, Breivik a scris că 'închisorile sunt considerate un loc ideal de recrutare în scopuri politice' și că alți deținuți l-ar putea ataca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel