TVR: România, exclusă de la Eurovision. Campionatul European, în pericol. Șantaj sau criză de proporții?

România riscă să nu mai participe în acest an la Eurovision. Informația a fost dezvăluită chiar de TVR. Motivul: datoriile acumulate în ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU) de către Televiziunea Publică. Potrivit conducerii TVR, este pusă în pericol și transmiterea Campionatului European de fotbal. 

'Reprezentanţi ai European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - au anunţat, deocamdată verbal, reprezentanţii Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancţiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie', se arată în comunicatul TVR. Potrivit sursei citate, TVR datorează EBU peste 10 milioane de euro, cele mai vechi datorii necesare de acoperit provenind din perioada 2011-2012.

Campionatul European, în pericol

'Până în acest moment, TVR a plătit datorii aferente anilor 2008 - 2012. Ultima plată a fost făcută în luna ianuarie, în valoare de 250.000 de euro, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi', precizează sursa citată. În ceea ce priveşte concursul Eurovision, TVR precizează că a fost achitată în termen taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală. Înalţii oficiali ai EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe) pentru că este datoria fiecărei ţări să îşi poziţioneze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte şi finanţări aduse la zi', se mai arată în comunicatul citat.

În acelaşi timp, postul public de televiziune solicită instituţiilor statului contactate de EBU să sprijine demersul de plată şi de garantare, amintind că urmează alte competiţii majore - Campionatul European de Fotbal şi Olimpiada de la Rio, din 2016 - pe care o televiziune îngropată în datorii şi subfinanţată nu le va putea oferi publicului. Concursul Eurovision se va desfăşura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 şi 14 mai. România ar urma să participe în a doua semifinală a concursului, cea din 12 mai, alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel