TRAIAN BĂSESCU, URMĂRIT PENAL. Câți ani de închisoare riscă fostul președinte

Traian Băsescu este urmărit penal în dosarul în care senatoarea Gabriela Firea îl acuză de șantaj și amenințare. Fostul președinte urmează să fie audiat miercuri de procurorii Parchetului General, după cum chiar el a recunoscut.

Vezi aici detalii: Traian Băsescu: Tiberiu Nițu a împușcat oameni la Revoluție

 

Până la o decizie finală în acest dosar va mai trece un timp, însă, dacă va fi găsit vinovat, fostul președinte ar putea avea probleme serioase. Infracțiunile de care este acuzat Traian Băsescu prevăd pedepse grele, de până la 7 ani de închisoare, cum este cazul șantajului.

Iată prevederile Codului Penal cu privire la infracțiunile de amenințare și șantaj:

Art. 206 - Ameninţarea

(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 207 - Şantajul

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată ori pentru un membru de familie al acesteia, în scopul prevăzut în alin. (1).
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost comise în scopul de a dobândi în mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Citește și: Surse: Traian Băsescu, pus sub urmărire penală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel