TRAIAN BĂSESCU LA BBC FOUR: Preocupările față de Rusia, motivul pentru care CSAT a aprobat operațiuni NATO în România

Președintele Traian Băsescu a explicat, vineri, la postul BBC Four, că preocupările legate de Federația Rusă au reprezentat principalul motiv pentru care România a aprobat operațiunile unor avioane de luptă ale NATO pe teritoriul său.

Aflat la Newport (Marea Britanie), la summitul NATO, Traian Băsescu a declarat că decizia luată miercuri în CSAT "este parte a ideii noastre conform căreia flancul estic al NATO trebuie consolidat din punct de vedere militar, pentru că țările noastre se află sub această presiune a Federației Ruse". "Pe de-o parte, (este vorba de) solidaritate, iar pe de altă parte (este vorba) de a-l descuraja pe domnul (Vladimir) Putin (președintele Federației Ruse) să privească spre țări precum statele baltice, România, Polonia, Bulgaria", a afirmat șeful statului.

Vezi și: Ce scrie presa rusă despre summit-ul NATO din Newport



El a apreciat că nimeni nu vrea să împingă lucrurile până într-acolo încât să se ajungă la un nou război rece. "Este clar că, din cauza abordării ruse cu privire nu doar la Ucraina, pentru că să nu uităm că în jurul Mării Negre avem un număr mare de conflicte înghețate, (iar) toate aceste conflicte au un singur 'buton', altfel spus sunt controlate de la Moscova. Din acest motiv pentru noi este extrem de important să-i transmitem președintelui Putin un semnal clar că țările NATO nu acceptă niciun pas înainte după evenimentele din Ucraina și totodată țările NATO i-au cerut domnului Putin să respecte normele internaționale, integritatea teritorială a Ucrainei", a continuat Traian Băsescu, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă, în opinia sa, consideră că este posibil ca acest conflict cu potențial de război rece să se transforme în cele din urmă într-un "război fierbinte", în lupte între Rusia și Occident, președintele și-a exprimat convingerea că "Rusia și țările NATO nu pot ajunge atât de departe încât să transforme disputa într-un război rece și, dintr-un război rece, într-un dezastru, adică într-un război fierbinte". 

Citește și: Răsturnare de situație în cazul bazelor NATO în Europa de Est

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel