Polonia: NATO nu amplasează baze permanente în Europa de Est

Președintele Poloniei a arătat că nu vor fi amplasate baze NATO în Estul Europei pentru a descuraja agresiunea rusă. Alianța va crea doar o forță de reacție rapidă de 4.000 de soldați care va răspunde dacă Rusia îi va ataca granițele estice.

Prezent la summit-ul NATO din Țara Galilor, polonezul Bronislaw Komorowski a declarat joi că forța de reacție nu va staționa fizic în regiune. Singurele facilități noi vor include doar depozite pentru muniție, parcări pentru vehicule și piste de aterizare, notează EuObserver.

Președintele Poloniei a precizat că sintagma "baze permanente" ține de "semantică, diplomație - ceea ce contează, din punct de vedere al apărării, este cât de eficientă va fi forța".

Komorowski și-a exprimat îngrijorare că unele țări estice nu au același statut în interiorul alianței precum membri mai vechi, unii dintre aceștia găzduind baze NATO.

O forță de descurajare a Rusiei i-ar fi făcut pe oameni să se simtă mai în siguranță, a spus președintele polonez.

Alături de România și statele baltice (Letonia, Lituania, Estonia), Polonia a cerut cu insistență garanții de securitate din partea NATO, în contexul agresiunii Rusiei în Ucraina. Ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a solicitat în luna aprilie 10.000 de soldați NATO pe teritoriul polonez.

Merkel întoarce NATO: Nu vor fi baze permanente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel