Tradiții și superstiții de pe 2 ianuarie până de Bobotează

O serie de superstiții care încep pe 2 ianuarie și trebuie duse la bun sfârșit până de Bobotează te vor ajuta să ai noroc tot anul. 

Ce trebuie să faci de pe 2 ianuarie până de Bobotează ca să îți meargă bine tot anul? Începând cu 2 ianuarie până pe 5 ianuarie este perioada umblatului cu crucea. Părintele, însoțit de cantorul care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc, umblă pe la locuințe cu Iordanul.

O superstiție veche spune că după ce pleacă preotul, copiii vor înconjura gospodăria cu o lumânare aprinsă pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an. Superstiția mai spune și că această lumânare trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari, potrivit huff.ro.

De asemenea, în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se spune că se deschid cerurile. În unele zone, copiii pleacă la colindat, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli.

O altă tradiție spune să nu arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul. Se mai crede că cei ce vor vedea un cal alb de Bobotează vor fi plini de noroc tot anul. Dacă o fată nemăritată vede un cal alb de Bobotează, sigur se va căsători în acel an.
 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel