Top 30 despăgubiri acordate de ANRP: Ginerele lui Băsescu și Gheorghe Stelian au primit sume colosale

Un raport al Curții de Conturi arată că cele mai mari 30 de despăgubiri acordate de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) însumează peste 4,6 miliarde de lei, aproximativ 1,05 miliarde de euro. Pe lista celor care au primit titluri de despăgubire se află avocatul Radu Pricop, ginerele președintelui Traian Băsescu, și controversatul om de afaceri Gheorghe Stelian zis "Stelu". Pricop și Stelian nu au beneficiat de despăgubiri din postura de moștenitori direcți ai persoanelor cărora regimul comunist le-a naționalizat averile, ci din calitatea de cumpărători de drepturi litigioase de la moștenitorii de drept.

Vezi AICI lista cu top 30 cele mai mari despăgubiri acordate de ANRP

Radu Pricop, soțul Ioanei Băsescu, fiica cea mare a președintelui Băsescu, a primit cu titlu de despăgubire, alături de alte patru persoane, 9,9 milioane de euro.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian figurează în "Top 30" cu cele două dosare soluționate cu emiterea titlului de despăgubire, în valoare totală de circa 130 de milioane de euro, care fac obiectul dosarului penal în care este urmarit penal de DNA alături de Alina Bica, fostul procuror-sef al DIICOT.

"Stelu" nu este singurul beneficiar din cele doua dosare de despăgubire, alături de el figurând și Valentin Vișoiu, Adrian Andrici și Gabriel Gheorghe, alți oameni de afaceri urmăriți penal în dosarul penal de la DNA, potrivit hotnews.ro.

Vasile Geambazi, unul dintre nepoții omului de afaceri Gigi Becali, aflat la închisoare, a primit o despăgubire de 67 de milioane de euro, într-un dosar în care apare ca unic titular.

EXCLUSIV. Arhiva ANRP, incendiată

Omul de afaceri Horia Simu Schipu a beneficiat de cea mai mare despăgubire individuală din "top 30" - 100 de milioane de dolari, după ce a cumpărat drepturi litigioase de 1,5 milioane de dolari.

Pe lista celor mai mari 30 de dosare pentru care ANRP a emis titluri de desăagubire figureaza însă și mostenitori direcți ai proprietarilor de drept. De exemplu, moștenitorii industriașului interbelic Nicolae Malaxa au primit despăgubiri de 245 milioane de euro, iar cei ai lui Max Ausnit, un alt mare industriaș interbelic, aproape 30 de milioane de euro, potrivit listei celor mai mari 30 de dosare soluționate cu emiterea titlurilor de despăgubire. 

Cea mai mare despăgubire acordată de ANRP într-un singur dosar, 622.577.450 lei (circa 140 milioane de euro) le-a revenit lui Loreen Ellen Malaxa, Georgeta Palade Van Duse și Philip Theodore Palade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel