Toader, replică pentru Lazăr: N-a avut proprietatea sintagmei

Mihai Ciobanu / 03 dec 2018 / 13:04 Salveaza PDF Comentarii
Tudorel Toader
Descriere foto: Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a comentat, luni, declaraţia procurorului general, Augustin Lazăr, despre faptul că inculpaţii de rang înalt sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, apreciind că Lazăr n-a avut proprietatea sintagmei "nişte inculpaţi de rang înalt". 

Ministrul Toader a fost întrebat la sediul Consiliului Superior al Magistraturii cum vede această declaraţie a procurorului general. "O văd într-o succesiune firească, pentru că CNCD-ul a decis cu privire la altcineva - o sintagmă asemănătoare - faptul că este o discriminare. Acel cineva, autorul acelei sintagme, din câte ştiu, nu este jurist şi ai putea să spui că n-a avut pe deplin proprietatea termenilor. Dar în cazul nostru, procurorul general nu poate să spună că n-a avut proprietatea sintagmei "nişte inculpaţi de rang înalt" şi nici nu poate să spună că s-a referit la altcineva decât la membrii comisiei, cum a încercat să acrediteze astăzi", a afirmat Tudorel Toader. 

Acesta a făcut referire şi la procesul iniţiat de Lazăr pentru suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, dosar strămutat de la Alba Iulia la Curtea de Apel Bucureşti, apreciind că procurorul general trage de timp. "Domnul Lazăr, din două - trei termene, sigur trage de timp, poate îi expiră mandatul în funcţia de procuror general", a spus Toader, adăugând că nu ştie dacă va fi prezent la următorul termen al procesului. Luni, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că inculpaţii de rang înalt sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, instituţie care este făcută, a susţinut acesta, pentru a combate "cel mai adesea" corupţia la nivel înalt. 

"Inculpaţii de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie"

"Inculpaţii de rang înalt sunt cei care sunt de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă vă uitaţi în lege, exact aşa scrie acolo. Direcţia Naţională Anticorupţie este făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate - corupţia, dar nu la nivel scăzut, ci la nivel de mijloc şi înalt, cel mai adesea la nivel înalt. Prin urmare, inculpaţii DNA sunt inculpaţi de rang înalt", a afirmat Lazăr la sosirea la CSM. Anul trecut, Augustin Lazăr a făcut o declaraţie în care a vorbit despre ''inculpaţi de rang înalt'', făcând referire la anumiţi membri din comisiile speciale parlamentare. Inspecţia Judiciară a propus atunci sancţionarea lui, susţinând că procurorul general a încălcat Codul deontologic atunci când a afirmat că "inculpaţi de rang înalt" îi hărţuiesc pe procurori în comisiile speciale parlamentare. 

Pe 26 iunie, Secţia pentru procurori a CSM a respins solicitarea de sancţionare, însă Inspecţia Judiciară a contestat decizia la plenul CSM. 

Urmează ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii să dea luni o decizie în acest caz. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25