Termenul de valabilitate al unei salate, mai lung decât mandatul lui Liz Truss (presa britanică)

Termenul de valabilitate al unei salate, mai lung decât mandatul lui Liz Truss (presa britanică) - Foto Pexels
Termenul de valabilitate al unei salate, mai lung decât mandatul lui Liz Truss (presa britanică) - Foto Pexels

Înlăturarea de la putere a premierului britanic Liz Truss era un deznodământ atât de anticipat în Regatul Unit încât una dintre glumele cele mai comentate din ultimele zile a fost un simulacru de concurs pentru a stabili cine are ''termenul de valabilitate'' mai lung: o salată de supermarket sau şefa executivului britanic. A câştigat lăptuca, notează EFE. 

Tabloidul Daily Star a împins gluma atât de departe încât, timp de o săptămână, a transmis în direct 24 de ore din 24 un video în care apărea o salată Iceberg, gătită cu o pereche de ochelari şi cu o perucă blondă, iar alături trona un portret al liderei conservatoare Liz Truss, care a anunţat joi că va demisiona.

Truss a pierdut concursul, a titrat joi cu mândrie tabloidul Daily Star, care a reuşit să popularizeze imaginea salatei ca metaforă a efemerului mandat al politicianului conservator, ce a intrat în istorie ca premierul cu cea mai scurtă şedere la Downing Street.

De când regina Elisabeta a II-a a desemnat-o şefă a guvernului la 6 septembrie, cu două zile înainte de decesul suveranei britanice, au trecut doar 45 de zile.

Truss a petrecut mare parte din această perioadă încercând să rezolve criza economică pe care a provocat-o cu decizia sa de a reduce agresiv impozitele, care a dus la o importantă scădere a valorii lirei sterline, a crescut costul datoriei britanice şi a obligat Banca Angliei să intervină de urgenţă pentru a evita falimentul mai multor fonduri de pensii. În realitate, gluma despre salată a apărut pentru prima dată în paginile respectatului săptămânal The Economist.

La începutul săptămânii trecute, publicaţia sublinia într-un editorial că, excluzând perioada de doliu după decesul reginei Elisabeta a II-a, care a paralizat politica britanică, Truss s-a aflat la butoane pentru doar şapte zile, înainte ca tulburările economice să-i facă praf toate planurile.

Cam tot atât este şi termenul de valabilitate al unei salate, glumea publicaţia într-un articol în care a numit-o pe cea care era încă lidera conservatorilor drept Doamna iceberg, în contrapondere cu Doamna de fier, fostul premier britanic Margaret Thatcher. Numai că cea care aspira să devină noua Doamnă de fier s-a topit în numai şase săptămâni, pe fondul a numeroase erori de calcul şi a inabilităţii sale politice, notează EFE, scrie Agerpres.

Citește și - Moscova se bucură de plecarea lui Liz Truss: ”O rușine de premier”. Reacții după demisie

Moscova jubilează după ce Liz Truss a demisionat din fruntea Guvernului britanic. Iată cum au reacţionat Joe Biden şi Emmanuel Macron. 

"Statele Unite şi Regatul Unit sunt aliaţi puternici şi prieteni de durată, iar aceste lucruri nu se vor schimba", a transmis preşedintele american Joe Biden, după ce premierul conservator britanic Liz Truss a demisionat joi în urma eşecului programului său economic foarte de dreapta.

"Îi mulţumesc premierului Liz Truss pentru parteneriatul său într-o paletă largă de chestiuni, inclusiv în tragerea Rusiei la răspundere pentru războiul împotriva Ucrainei", a mai menţionat liderul de la Casa Albă în mesajul său, citat de Reuters.

"Ne vom continua colaborarea strânsă cu guvernul Regatului Unit, în timp ce lucrăm împreună pentru soluţionarea provocărilor globale cu care se confruntă naţiunile noastre", a asigurat Biden.

Moscova jubilează după demisie 

În acest timp, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a salutat demisia lui Liz Truss, afirmând despre aceasta că a fost o "ruşine" de premier care va rămâne în memorie pentru "analfabetismul său catastrofal". Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel