Tensiuni în parlamentul din Taiwan. Scene de violență din cauza corupției

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

În parlamentul din Taiwan au izbucnit scene de violență din cauza proiectului de lege privind „cheltuielile secrete”. Parlamentarii KMT au încercat să blocheze un proiect de lege despre care spun că ar putea fi folosit pentru a anula condamnarea de corupție a fostului președinte Chen Shui-bian.

În parlamentul din Taiwan au izbucnit violențe, luni, în timp ce parlamentarii s-au confruntat în legătură cu un proiect de lege despre care criticii spun că ar putea fi folosit pentru a anula condamnarea fostului președinte Chen Shui-bian pentru acuzații de corupție.

Apogeul a avut loc după ce zeci de parlamentari din opoziţia Kuomintang (KMT), înarmaţi cu pancarte şi portavoci, au urcat dimineaţa devreme pe podiumul Camerei legislative pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. Parlamentarii s-au împins unii pe alții și au aruncat cu apă și hârtii.

Un parlamentar al Partidului Popular Democrat (DPP) de guvernământ a fost rănit ușor la mână, după ce a fost împins.

Spiritele s-au domolit după o oră, dar de la prânz, legislatorii KMT încă protestau cu pancarte în parlament.

KMT îl acuză pe Tsai Ing-wen că a profitat de pandemia de coronavirus

Parlamentarii KMT spun că președintele Tsai Ing-wen a profitat de recenta epidemie de COVID-19 din Taiwan pentru a adopta legea care dezincrimina utilizarea „cheltuielilor secrete de stat” de către executiv.

Ei spun că proiectul de lege ar putea fi folosit retroactiv pentru a-l exonera pe Chen, care a fost implicat într-un scandal de corupție în 2008 și găsit vinovat de abuz de fonduri.

Chen, care a condus insula autonomă între 2000 și 2008, a fost condamnat inițial la închisoare pe viață, înainte ca pedeapsa sa să fie redusă la 19 ani. În prezent, este ieșit din închisoare cu condiționare medicală, conform AlJazeera.

Biden: SUA va interveni cu armata pentru a apăra Taiwanul, în cazul în care China se decide să invadeze

Președintele Joe Biden a declarat recent că SUA ar interveni militar dacă China ar invada Taiwanul, precizând că povara de a proteja Taiwanul este „și mai puternică” după invazia Rusiei în Ucraina. A fost una dintre cele mai puternice declarații prezidențiale în sprijinul autoguvernării din ultimele decenii.

Biden, la o conferință de presă la Tokyo, a spus „da” când a fost întrebat dacă este dispus să se implice militar pentru a apăra Taiwanul dacă China ar invada. „Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a adăugat el.

În mod tradițional, SUA au evitat să ofere Taiwanului o astfel de garanție explicită de securitate, cu care nu mai are un tratat de apărare reciprocă, menținând în schimb o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la cât de departe ar fi dispusă să meargă dacă China ar invada.

Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, care a guvernat relațiile SUA cu insula, nu cere ca SUA să intervină militar pentru a apăra Taiwanul dacă China invadează, ci face ca politica americană să se asigure că Taiwanul are resursele necesare pentru a se apăra (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel