Tensiuni în Asia de SE. Xi Jinping a vorbit despre tendințele de dominație ale Chinei în regiune

Raport Harvard: În câțiva ani, China va depăși SUA în tehnologiile cheie din secolul 21   /   Tensiuni în Asia de SE. Xi Jinping a vorbit despre tendințele de dominație ale Chinei în regiune   /  Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry s
Raport Harvard: În câțiva ani, China va depăși SUA în tehnologiile cheie din secolul 21 / Tensiuni în Asia de SE. Xi Jinping a vorbit despre tendințele de dominație ale Chinei în regiune / Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌

Președintele Xi Jinping a vorbit despre dorința Chinei de a domina Asia de Sud-Est.

Liderul chinez Xi Jinping a declarat că țara sa nu va căuta dominația asupra Asiei de Sud-Est și nu-și va agresa vecinii mai mici pe măsură ce fricțiunile cu privire la Marea Chinei de Sud se intensifică.

China a încercat în mod repetat să detensioneze preocupările cu privire la puterea și influența în creștere din regiune, în special revendicarea sa asupra întregii Mări a Chinei de Sud, care se suprapune cu revendicările Malaeziei, Vietnamului, Bruneiului și Filipinelor.

„China nu caută hegemonie“

„China se opune cu hotărâre hegemonismului și politicii de putere, dorește să mențină relații de prietenie cu vecinii săi și să cultive împreună pacea durabilă în regiune și nu va căuta hegemonie și hărțuirea țărilor mici”, a declarat Xi Jinping la Conferința Asociației națiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN).

Declarațiile lui Xi au survenit la câteva zile după ce navele chineze de pază de coastă au blocat și au bombardat cu tunuri de apă două bărci filipineze care transportau provizii pentru trupele de la un banc disputat din Marea Chinei de Sud, forțându-le să se reîntoarcă (citește AICI). Președintele filipinez Rodrigo Duterte a condamnat incidentul.

„Detestăm evenimentul recent din Ayungin Shoal și privim cu mare îngrijorare alte evoluții similare. Acest lucru nu este benefic pentru relațiile dintre națiunile noastre și parteneriatul nostru”, a spus Duterte la aceeași întâlnire.

„Marea păcii”

De asemenea, Duterte a cerut Chinei să respecte Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării din 1982, care stabilește drepturi maritime și drepturi suverane asupra zonelor maritime, împreună cu o hotărâre de arbitraj de la Haga din 2016 care a invalidat în mare parte pretențiile Chinei la Marea Chinei de Sud. China a refuzat să recunoască hotărârea.

„Trebuie să utilizăm pe deplin aceste instrumente legale pentru a ne asigura că Marea Chinei de Sud rămâne o mare a păcii, stabilității și prosperității”, a spus Duterte.

China a căutat să-și consolideze prezența pe căile navigabile, care găzduiesc rute maritime cruciale, resurse de pește și zăcăminte submarine de petrol și gaze, prin construirea de piste de aterizare și insule artificiale deasupra recifelor de corali, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel