Ciocniri în Asia de SE. Filipine solicită forțelor chineze să se retragă din Marea Chinei de Sud

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Filipine solicită forțelor chineze să se „retragă” după o ciocnire care a avut loc în Marea Chinei de Sud.

Trei nave de la paza de coastă chineză au blocat și au tras cu tunuri cu apă în două ambarcațiuni de aprovizionare din Filipine în zona economică exclusivă (ZEE) a țării din disputata Mare a Chinei de Sud, spun autoritățile din Filipine.

Ministrul de externe Teodoro Locsin a declarat că incidentul a avut loc lângă Ayungin Shoal, pe 16 noiembrie, iar navele filipineze, care duceau provizii de hrană personalului militar staționat în apropiere, au fost forțate să abandoneze misiunea. Nu au fost raportate victime.

„Actele navelor chineze de pază de coastă sunt ilegale”, a spus Locsin într-o declarație distribuită pe rețelele de socializare de Ministerul de Externe.

„China nu are drepturi de aplicare a legii în interiorul și în jurul acestor zone. Trebuie să țină seama și să se retragă de aici”, a mai spus ministrul.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud și a construit insule artificiale și și-a desfășurat marina, paza de coastă și flotele de nave de pescuit în regiunea aflată în litigiu, care este revendicată și de Filipine, Malaezia, Vietnam, Brunei și Taiwan.

Locsin a acuzat China că nu a reușit să-și exercite autocontrolul și a spus că i-a transmis ambasadorului chinez „indignarea, condamnarea și protestul” Manilei față de incident.

Președintele Rodrigo Duterte, care a căutat o relație mai strânsă cu China, a fost criticat pentru că nu a adoptat o atitudine mai dură cu privire la activitățile Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Ayungin Shoal face parte din Insulele Spratly, cunoscute sub numele de Insulele Kalayaan din Filipine. Se află în ZEE Filipine, care se întinde pe 370 km.

La începutul acestui an, Filipine s-a plâns de prezența, pe durată de câteva săptămâni, a zeci de nave din așa-numita „miliție maritimă” a Chinei, la Whitsun Reef, care se află la aproximativ 320 de kilometri (175 de mile marine) vest de Insula Palawan în ZEE.

În 2012, China a preluat cu forța controlul Scarborough Shoal, care se află la 229 km (124 de mile marine) vest de insula filipineză Luzon, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel