Tensiuni cu Rusia. Trupele NATO din România şi Bulgaria ar putea fi suplimentate

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Tow Wolters, comandatul suprem al NATO în Europa, a sugerat o suplimentare a forţelor armate din România şi Bulgaria, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. 

Tod Wolters ar vrea ca NATO să extindă misiunea „Enhanced Forward Presence” în România şi Bulgaria, după ce din 2017 trupe ale alianţei sunt prezente în Polonia şi statele baltice. Acesta ar fi cerut întăriri la graniţa de Est a alianţei în timpul unei conferinţe video cu şefii militari ai statelor member.

NATO a refuzat să comenteze aceste declarații.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că NATO „va evalua în mod constant necesitatea de a ne ajusta în continuare prezenţa noastră şi în sud-estul regiunii, pentru că trebuie să fim siguri că putem proteja şi apăra întotdeauna aliaţii împotriva oricărei ameninţări”.

Prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina a crescut tensiunile dintre Moscova şi NATO, iar alianţa a îndemnat să nu invadeze fosta republică sovietică. Rusia a negat că ar plănui o invazie. Kremlinul spune că răspunde la ameninţările propriei securităţi din cauza relaţiilor tot mai strânse ale Ucraine cu alianţa nord-atlantică.

Moscova a anunțat vineri că doreşte o garanţie din partea NATO că va renunţa la orice activitate militară în Europa de Est şi Ucraina, scrie Mediafax.

Rusia: Vrem să evităm un scenariu militar 

Propunerile privind securitatea prezentate Statelor Unite de către Rusia sunt o încercare de a transforma un scenariu potenţial militar într-un proces politic, a declarat sâmbătă ministrul adjunct de externe rus, Alexander Gruşko, potrivit Reuters.

Rusia, care a concentrat trupe în apropiere de graniţa cu Ucraina, a transmis vineri că îşi doreşte o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic că NATO va renunţa la activitatea militară în estul Europei şi în Ucraina.

Citat sâmbătă de agenţia rusă de presă Interfax, Gruşko a spus că Moscova este pregătită pentru discuţii "pentru a transforma un scenariu militar sau tehnico-militar de confruntare într-un proces politic care va întări cu adevărat securitatea militară".

VEZI CONTINUAREA AICI

Propunerile survin în contextul unei acutizări a tensiunilor dintre Rusia şi Occident în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva Kievului, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel