Rusia, după ce a transmis SUA o listă de propuneri: Vrem să evităm un scenariu militar și să întărim cu adevărat securitatea

Rusia, după ce a transmis SUA o listă de propuneri: Vrem să evităm un scenariu militar și să întărim cu adevărat securitatea  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Rusia, după ce a transmis SUA o listă de propuneri: Vrem să evităm un scenariu militar și să întărim cu adevărat securitatea / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Federația Rusă susține că prin lista de propuneri transmisă SUA încearcă să evite posibilitatea unui scenariu militar.

Propunerile privind securitatea prezentate Statelor Unite de către Rusia sunt o încercare de a transforma un scenariu potenţial militar într-un proces politic, a declarat sâmbătă ministrul adjunct de externe rus, Alexander Gruşko, potrivit Reuters.

Rusia, care a concentrat trupe în apropiere de graniţa cu Ucraina, a transmis vineri că îşi doreşte o garanţie obligatorie din punct de vedere juridic că NATO va renunţa la activitatea militară în estul Europei şi în Ucraina.

Citat sâmbătă de agenţia rusă de presă Interfax, Gruşko a spus că Moscova este pregătită pentru discuţii "pentru a transforma un scenariu militar sau tehnico-militar de confruntare într-un proces politic care va întări cu adevărat securitatea militară".

Propunerile survin în contextul unei acutizări a tensiunilor dintre Rusia şi Occident în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva Kievului, scrie Agerpres.

Kremlinul a transmis SUA o listă cu propuneri

Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze încă de sâmbătă cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări, relatează AFP şi EFE.

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei acutizări a tensiunilor ruso-occidentale în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva acesteia.

Cele două texte, denumite Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate şi Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept, a declarat Serghei Riabkov, vice-ministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie, anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfăşoare la Geneva.

Conform oficialului rus, date fiind lipsa totală de încredere reciprocă şi politica agresivă a NATO în vecinătatea Rusiei, aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă.

Printre alte obligaţii, aceste tratate propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite să-şi creeze baze militare în orice ţară nemembră a NATO care a făcut parte din URSS şi nici să utilizeze infrastructurile lor pentru orice activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală cu respectivele state.

De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze că această alianţă nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, şi că nu vor desfăşura nicio activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi în alte ţări din Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală.

Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunţe la desfăşurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

Washingtonul şi aliaţii săi din NATO trebuie să înceteze imediat acţiunile regulate ostile împotriva ţării noastre, inclusiv exerciţiile militare neprogramate, apropierile periculoase şi manevrele avioanelor şi navelor militare, şi să oprească dezvoltarea militară pe teritoriul ucrainean, a subliniat Serghei Riabkov.

Rusia nu mai este dispusă să accepte actuala situaţie, a mai spus vice-ministrul de externe rus în faţa presei, transmiţând Washingtonului să ia în serios propunerile Moscovei şi să vină rapid cu un răspuns constructiv, mai scrie Agerpres.

Lista de propuneri a Kremlinului

Aşadar, principalele puncte ale propunerilor Rusiei, rezumate de agenţia rusă RIA sunt următoarele:

- Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.

- Nedesfăşurarea de trupe şi arme suplimentare în afara ţărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepţia unor cazuri speciale şi cu consimţământul Rusiei şi al statelor NATO.

- Abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

- Nedesfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte.

- Exerciţiile militare să se desfăşoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită şi să se realizeze periodic schimburi de informaţii despre exerciţiile militare.

- Ambele părţi (Rusia de o parte, SUA şi NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar şi să convină asupra soluţionării paşnice a tuturor disputelor şi să se abţină de la folosirea forţei.

- Angajamentul ambelor părţi că nu vor crea condiţii care pot fi percepute de cealaltă drept o ameninţare.

- Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situaţii de urgenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel