Tăriceanu: Partidele îl transformă pe Iohannis într-un președinte-jucător

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu consideră că partidele care au participat la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier doresc să se degaje de responsabilitate şi să-l transforme pe şeful statului într-un preşedinte jucător, care să dea soluţiile la actuala situaţie politică.

'Surprinderea noastră pe care i-am împărtăşit-o preşedintelui este că partidele politice care au fost la convorbirile de până acum au demonstrat fără excepţie că doresc să se degaje de orice fel de responsabilitate şi că aruncă responsabilitatea găsirii unei soluţii politice la actuala situaţie în braţele preşedintelui. Partidele politice par mai degrabă să transforme preşedintele în ceea ce nu trebuie să fie, adică într-un preşedinte-jucător care dă soluţiile. În mod normal, noi am subliniat că partidele politice ar fi trebuit să propună soluţiile referitoare la modul de alcătuire a unei majorităţi, la profilul viitorului Guvern, ceea ce am constatat că nu s-a întâmplat', a declarat, vineri, Tăriceanu.

În opinia sa, actuala situaţie politică nu este o criză în sensul în care în Parlament să se constate incapacitatea constituirii unei majorităţi care să degaje o soluţie politică.

'Această formulă, inclusiv de alegeri anticipate, inclusiv formula care s-a discutat despre premier tehnocrat, denotă acelaşi lucru, de fugă de responsabilitate. Actualul Parlament este rezultatul unor alegeri democratice şi libere şi atâta vreme cât soluţiile politice bazate pe actuala configuraţie politică nu s-au epuizat, justificarea unor alegeri anticipate este greu de demonstrat. În acest sens i-am prezentat preşedintelui punctul nostru de vedere, accentuând pe de-o parte lucrurile pozitive care sunt în legătură cu formula unor alegeri anticipate, dar şi consecinţele negative care nu pot fi desconsiderate', a susţinut Tăriceanu.

[citeste si]

În ceea ce priveşte soluţia unui guvern tehnocrat, copreşedintele ALDE a afirmat că a trăit o astfel de experienţă în anii '90, la constituirea Guvernului Stolojan.

'Ştiu bine care sunt inconvenientele şi dificultăţile unei astfel de formule. E foarte uşor de propus de pe margine, dar cred că atunci când discutăm de astfel de formule trebuie să ne gândim întotdeauna care e sprijinul politic în Parlament, care sunt riscurile ca partidele, odată ce au dat votul şi s-a alcătuit această formulă, să nu se considere mai multe sau mai puţine în Opoziţie şi să înceapă o campanie de pregătire a alegerilor anticipate în care să fie concurs de propuneri care mai de care mai populiste, de creştere a salariilor cu 25%, cu 50%, cu 70%. (...) Trebuie să înţelegem că evoluţia economică poate să fie uşor stopată în asemenea condiţii, că starea de blocaj, de paralizie a administraţiei se instalează la nivelul întregii ţări până la organizarea de alegeri anticipate', a arătat Călin Popescu-Tăriceanu.

Întrebat dacă a propus un nume de premier, el a afirmat că prima obligaţie în acest sens ar aparţine partidelor cu pondere mare în Parlament. Pe de altă parte, Tăriceanu a afirmat că a fost sunat joi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care l-a informat în legătură cu discuţiile pe care delegaţia social-democraţilor le-a avut cu şeful statului la consultările de la Cotroceni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel