Țara în care pentru un tun financiar de 3% din PIB o magnată a primit pedeapsa capitală

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Truong My Lan, un important magnat din domeniul imobiliar, a fost condamnată la moarte de o instanță din Ho Chi Minh City, în cel mai mare caz de fraudă financiară din istoria Vietnamului.

Lan, în vârstă de 67 de ani, președinte al companiei Van Thinh Phat, a fost acuzată de fraudă în valoare de 12.5 miliarde de dolari, echivalentul a aproape 3% din PIB-ul țării în 2022, relatează Associated Press.

În perioada 2012-2022, mogulul imobiliar a controlat în mod ilegal Banca Comercială pe Acțiuni din Saigon (SCB), aprobând 2.500 de împrumuturi ce au dus la pierderi de 27 de miliarde de dolari pentru bancă. Instanța i-a cerut să compenseze banca cu 26,9 milioane de dolari.

Instanța a motivat sentința extrem de dură prin gravitatea faptelor, subliniind că Lan a condus o rețea infracțională complexă și sofisticată, acțiunile ei având consecințe foarte grave. Verdictul menționează că acțiunile magnatului imobiliar "nu doar că au încălcat drepturile de administrare a proprietăților ale persoanelor și organizațiilor, dar au condus și la plasarea SCB sub control special, afectând încrederea oamenilor în conducerea partidului și a statului".

Nepoata lui Lan, Truong Hue Van, directorul executiv al Van Thinh Phat, a fost condamnată la 17 ani de închisoare pentru complicitate.

Cariera lui Lan a început în 1992, după ce Vietnam și-a deschis economia către capitalism, ajutând-o pe mama sa, o femeie de afaceri din China, să vândă produse cosmetice. Cu timpul, Van Thinh Phat a devenit una dintre cele mai bogate companii imobiliare din Vietnam, cu proiecte precum clădiri de lux, birouri, hoteluri și centre comerciale. Acest parcurs a transformat-o pe Lan într-un jucător crucial în industria financiară a țării.

Acuzațiile susțin că Lan a folosit controlul asupra SCB pentru a sustrage fonduri prin acordarea a mii de împrumuturi către "companii fantomă". Ulterior, banii ajungeau înapoi la ea, Lan deținând indirect peste 90% din bancă. Pentru a-și acoperi urmele, instanța a stabilit că a mituit oficialități.

Arestarea lui Lan în octombrie 2022 a fost una dintre cele mai cunoscute acțiuni dintr-o amplă campanie anti-corupție în Vietnam, intensificată începând cu 2022. Această campanie a afectat chiar și nivelurile cele mai înalte ale politicii vietnameze, precum fostul președinte Vo Van Thuong.

Procesul lui Lan a șocat Vietnamul. Analiștii au subliniat că amploarea fraudei ridică semne de întrebare despre posibile cazuri similare în sistemul bancar sau în alte sectoare de business. Consecințele ar putea afecta perspectivele economice ale Vietnamului și ar putea crea neîncredere în rândul investitorilor străini, într-un context în care țara încearcă să se promoveze drept o alternativă bună pentru companiile care vor să iasă din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel