Țara în care minorele pot face întrerupere de sarcină fără acordul părinților. În ce condiții se poate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nataliya Vaitkevich)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Nataliya Vaitkevich)

Minorele vor putea face întrerupere de sarcină fără autorizaţie parentală sau judiciară.

Minorele cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, victime ale violului, pot face întrerupere de sarcină în Mexic fără autorizaţie parentală sau judiciară, a declarat marţi Curtea Supremă, declarând constituţională o normă care acordă acest drept, relatează AFP miercuri.

"În caz de viol, niciun copil nu poate fi obligat să fie mamă, nici de către stat, nici de către părinţii sau tutorii săi", a declarat preşedintele Curţii Supreme, Arturo Zaldivar, în cadrul unei şedinţe plenare a instituţiei, potrivit Agerpres.

Curtea a respins astfel recursurile decise de statele Baja California şi Aguascalientes (nord) împotriva unei reglementări decise de guvernul mexican în 2009.

Această normă, încă în vigoare, obligă spitalele publice să facă întrerupere de sarcină femeilor victime ale violului care solicită avortul după ce pur şi simplu au jurat să spună adevărul. Minorele de 12 ani, pe de altă parte, trebuie să aibă autorizaţie parentală.

Curtea Supremă a emis deja mai multe hotărâri în favoarea dreptului la avort. Opt dintre cele 32 de state mexicane au dezincriminat avortul, însă în septembrie 2021, Curtea Supremă a declarat neconstituţionale mai multe legi ale statelor mexicane care interzic avortul, făcându-l de facto legal în toată ţara.

Patriarhul Kirill vrea să interzică clinicilor private să facă avorturi

Pe de altă parte, în Rusia, Patriarhul Kirill a venit cu inițiativa de a interzice clinicilor private din Rusia să mai facă avorturi, scrie Interfax. El a venit cu această propunere în fața parlamentarilor ruși.

"Propunerile care sunt făcute acum de legiuitori sunt importante – în special, oprirea avorturilor în clinicile private, ceea ce va face statisticile mai precise și nu va exista nici un stimulent pentru a urmări profiturile în detrimentul, scuzați-mă, distrugerii vieţilor copiilor.”, a spus patriarhul marţi. 

El i-a îndemnat pe legiuitori să adopte o abordare mai îndrăzneață a problemei protecției vieții și să îi ignore pe cei care se împotrivesc și critică această inițiativă. Ciudat este că  patriarhul Kirill își argumentează poziția numindu-i pe medicii din clinicile private "oameni de afaceri".

"Orice acțiuni ilegale ar trebui să primească un răspuns decent”, a spus patriarhul, exprimându-și speranța că organele de aplicare a legii se vor asigura că problemele de sănătate rămân „în jurisdicția exclusivă a comunității medicale profesioniste, și nu a oamenilor de afaceri”. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel