Tânărul arestat pentru uciderea deputatului britanic David Amess, inculpat pentru crimă şi plănuirea de acte teroriste

Tânărul arestat pentru uciderea deputatului britanic David Amess, inculpat pentru crimă şi plănuirea de acte teroriste / Foto: Pixabay
Tânărul arestat pentru uciderea deputatului britanic David Amess, inculpat pentru crimă şi plănuirea de acte teroriste / Foto: Pixabay

Tânărul arestat pentru uciderea deputatului britanic David Amess a fost inculpat pentru crimă şi plănuirea de acte teroriste.

Suspectul arestat după moartea deputatului britanic David Amess, înjunghiat în timpul unei audienţe, a fost inculpat pentru crimă şi plănuirea unor acte teroriste, au anunţat joi poliţia şi parchetul, relatează Agerpres, citând AFP. Ali Harbi Ali, un britanic originar din Somalia în vârstă de 25 de ani, urmează să fie prezentat joi în faţa unui judecător, la Londra.

"Vom prezenta Curţii faptul că această crimă are o conexiune teroristă, mai precis motivaţii atât religioase, cât şi ideologice", a precizat Nick Price, şeful diviziei antiteroriste a parchetului, într-un comunicat.

Poliţia a evocat deja "o motivaţie potenţial legată de extremismul islamist".

David Amess, deputat conservator de 69 de ani şi tată a cinci copii, a fost ucis cu lovituri de cuţit vineri, în timp ce discuta cu alegătorii din circumscripţie într-o biserică metodistă din Leigh-on-Sea, la circa 60 km est de Londra. Suspectul, care potrivit media britanice participase la un program de combatere a radicalizării, a fost arestat la faţa locului. Această dramă a bulversat ţara, reamintind de trauma provocată de asasinarea deputatei laburiste Jo Cox în iunie 2016 de către un extremist de dreapta şi a determinat apeluri la întărirea securităţii aleşilor, notează AFP.

Suspectul, filmat cu câteva ore înaintea crimei

Ali Harbi Ali a fost filmat cu câteva ore înaintea crimei. Acesta a fost surprins de camere de supraveghere în timp ce se plimba pe stradă, în apropierea unei stații de metrou din nordul Londrei. În imaginile video acesta apare în timp ce pleca de acasă, dintr-o zonă bogată a Londrei, purtând un rucsac voluminos, pe care îl ținea strâns. Bărbatul purta o jachetă parka lungă până la genunchi, pantaloni negri și trening.

Vineri, la ora locală 08:44, acesta s-a îndreptat către stația Gospel Oak. Trei ore mai târziu acesta a ajuns biserica din Leigh-on-Sea, unde David Amess se întâlnea cu alegătorii din circumscripția sa. Acolo acesta l-a înjunghiat mortal pe deputat.

Din Gospel Oak, Ali Harbi Ali a călătorit cu transportul în comun până în estul Londrei, de unde a luat un tren spre Leigh-on-Sea. Călătoria durează în mod normal aproximativ 90 de minute, ceea ce înseamnă că acesta ar fi ajuns la biserică înainte de 10:30, cu o oră și jumătate înainte să îl atace pe David Amess. Ali Harbi Ali se înregistrase cu o săptămână în urmă pentru a participa la întâlnirea cu deputatul conservator. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel