Talibanii ar putea inaugura noul guvern pe 11 septembrie, la 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA. “Este o zi mare”

Talibanii ar putea inaugura noul guvern pe 11 septembrie, la 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA / Foto: Pixabay
Talibanii ar putea inaugura noul guvern pe 11 septembrie, la 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA / Foto: Pixabay

Talibanii ar putea inaugura noul guvern pe 11 septembrie, la 20 de ani de la atacurile teroriste din SUA.

Guvernul interimar din Afganistan, numit de talibani, care a fost anunțat pe 7 septembrie, ar putea fi inaugurat pe 11 septembrie, când se împlinesc 20 de ani de la atacurilor teroriste din SUA, care au dus la un război global împotriva Al-Qaida.

″Ne-am îngrijorat de modul în care suntem tratați de către Departamentul de Stat al SUA. Nu vrem să jenăm SUA, dar este o zi mare și pentru noi. De asemenea, ne simțim jenați când ministrul nostru de interne se află pe lista lor de sancțiuni.″⁣, a declarat o sursă talibană, pentru News18.

Cine a fost invitat la ceremonie

Anterior, o pictură murală de la fosta ambasadă a SUA la Kabul a fost acoperită cu o pictură imensă a steagului talibanilor. Potrivit rapoartelor oficiale, talibanii au invitat China, Rusia, Iran, Turcia și Qatar la ceremonia inaugurală pentru a deschide calea către noua politică externă a Afganistanului. Între timp, talibanii vor ca membrii rețelei Haqqani, care a devenit cel mai puternic grup din noul guvern extremist din Afganistan, să fie eliminați de pe lista sancțiunilor SUA.

Talibanii au anunțat pe 7 septembrie formarea unui guvern interimar al Afganistanului, declarând țara „Emiratul Islamic”. Șeful executivului, format exclusiv din bărbați, va fi mulahul Mohammad Hassan Akhund, unul dintre fondatorii principali ai mișcării talibane, în vreme ce mulahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al mișcării talibane și liderul politic al islamiștilor, va fi vicepremier. În funcția de ministru de interne a fost numit Sarajuddin Haqqani, cunoscut serviciilor de informații americane drept emisarul taliban al grupării jihadiste Al Qaeda și este pe lista celor mai căutate persoane de FBI. Conform rapoartelor, minimum cinci membri ai noului cabinet se află pe lista sancțiunilor ONU. Lista completă  a membrilor guvernului din Afganistan o găsești AICI.

Iohannis, scrisoare către Biden la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis o scrisoare lui Joe Biden, la 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001:

„Stimate domnule Președinte,

Astăzi, la 20 de ani de la teribilele atacuri din 11 septembrie 2001, gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor, către supraviețuitori, salvatori și toți cei ale căror vieți au fost afectate de acel act criminal, de ură.

După atentatele teroriste, suferința comună s-a transformat în solidaritate și un țel comun, în Statele Unite și peste tot în lume, în țările Aliate și partenere, inclusiv în România. Hotărârea generală de a face față provocărilor comune rămâne o lecție valoroasă, mereu relevantă, într-o perioadă în care cu toții ne confruntăm în continuare cu amenințări atât din partea unor actori statali, cât și non-statali.

În această zi de comemorare, suntem alături de poporul american și ne reafirmăm hotărârea de a combate terorismul și extremismul violent, indiferent de ideologie, și de a spori reziliența societăților noastre prin consolidarea acelor valori comune care stau la baza acestora și care le întăresc – democrația, drepturile omului, libertatea de exprimare, statul de drept.

Vă rog să primiți, domnule Președinte, asigurarea deosebitei mele considerații.”, a transmis Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel