Talibanii afgani ridică interdicţia asupra Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Insurgenţii talibani au ridicat o interdicţie asupra activităţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în zonele pe care militanţii le controlează, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei islamiste, renunţând la o poziţie care complica eforturile de eradicare a poliomielitei, relatează miercuri Reuters.

Talibanii au interzis în aprilie OMS şi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, invocând "activităţile lor suspecte" din timpul campaniilor de vaccinare, ceea ce a ameninţat să adâncească una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Organizaţia ONU efectua o campanie de vaccinare în Afganistan, una dintre cele doar cele trei ţări în care poliomielita este endemică.

"După înţelegerea neajunsurilor implicate şi după contacte constante şi întâlniri cu reprezentanţii noştri, OMS a primit permisiune pentru activităţile sale", a anunţat Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al talibanilor, într-un comunicat.

În acest comunicat talibanii au garantat pentru siguranţa personalului OMS dar în acelaşi timp au pus condiţii pentru revenirea lui, inclusiv limitarea activităţilor la cele medicale, obţinerea acordului insurgenţilor pentru angajări şi efectuarea campaniilor de vaccinare în centre de sănătate.

OMS nu a răspuns unei solicitări de a comenta informaţia din partea Reuters.

Anterior în cursul lunii, talibanii au ridicat şi interdicţia asupra Crucii Roşii, care asigură sprijin medical în Afganistan de peste 30 de ani.

Organizaţiile care asigură ajutor medical în Afganistan subliniază că nu sunt de o parte sau de alta. Talibanii controlează sau îşi dispută peste jumătate din cele 410 districte din Afganistan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel