Taiwanul a doborât, în premieră, o dronă a Chinei. Reacție de la Beijing

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Taiwanul a doborât prima dronă a Chinei, după ce duminică a precizat că va elimina toate UAV-urile care intră în spațiul său aerian.

Comandamentul de apărare Kinmen al armatei (KDC) a anunțat că un UAV „civil” neidentificat a intrat în spațiul aerian deasupra apelor restricționate ale insulei Shiyu din localitatea Lieyu din Kinmen. Trupele taiwaneze au răspuns urmând proceduri standard de operare.

După ce drona a ignorat avertismentele, trupele au tras cartușe reale în UAV și au reușit să-l doboare. Comandamentul a precizat că va continua să mențină vigilența și să monitorizeze îndeaproape situația.

Aceasta este a treia zi la rând în care soldații taiwanezi au fost forțați să tragă cu muniție reală asupra dronelor care pătrund deasupra insulelor Kinmen. Marți, 30 august, soldații au tras într-un UAV chinez pentru că nu a răspuns la avertismente în timp ce se învârtea deasupra insulei Erdan, înainte de a se retrage Xiamen, în China, marcând primul eveniment când trupele din Taiwan au tras cu muniție reală asupra unei drone chineze (citește AICI).

Miercuri, trupele au tras în trei drone chineze „civile” care au pătruns în spațiul aerian de deasupra insulelor Lieyu, Dadan și Caoyu, iar toate trei au zburat rapid spre Xiamen (citește AICI). Incidentul de joi marchează prima dată când trupele taiwaneze au doborât o presupusă dronă chineză 

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, drona a căzut în mare după ce a fost doborâtă, iar Armata nu poate furniza fotografii cu epava în acest moment, scrie Taiwan News.

Reacție din China

După rapoarte conform cărora armata taiwaneză a doborât un vehicul aerian fără pilot (UAV) neidentificat în apropiere de Kinmen joi,1 septembrie, guvernul chinez a recunoscut că este la curent cu incidentul la o conferință de presă susținută de Oficiul pentru afaceri din Taiwan (TAO).

Purtătorul de cuvânt al TAO, Zhu Fenglian (朱鳳蓮), a spus că este la curent cu aceste rapoarte. Zhu a remarcat că Partidul Democrat Progresist (DPP) a promovat în mod intenționat incidentul pentru a stârni tensiunile, într-o mișcare pe care ea a numit-o „absurdă”.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin (汪文斌) a fost de asemenea întrebat despre incidentul care implică UAV-ul, relatează UDN. Wang a precizat că nu are informații de nicio știre referitoare la doborârea dronei de către forțele taiwaneze deasupra Insulei Shiyu.

Guvernul din Taiwan a recunoscut că o dronă neidentificată a fost doborâtă joi după-amiaza devreme. Ei s-au referit doar la UAV ca fiind o „dronă civilă”.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a TAO a remarcat doar că guvernul chinez era la curent cu incidentul, fără a preciza detalii despre cine ar fi putut pilota UAV-ul.

Indiferent dacă un UAV este considerat un bun civil sau militar, Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan a subliniat în ultimele zile că va menține o postură vigilentă. Trupele taiwaneze sunt pregătite să doboare orice UAV neidentificat care refuză să țină seama de avertismente după ce intră în spațiul aerian din Taiwan, mai scrie Taiwan News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel