Tabără lansează ipoteza cu 10 la sută TVA pentru alimente

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că ar trebui ca taxa pe valoarea adăugată să fie redusă de la 24% în prezent la 10% pentru produsele agro-alimentare, pentru că ar duce la scăderea preţurilor alimentelor şi la combaterea evaziunii.

"În etapa următoare ar trebui să discutăm foarte mult despre ce înseamnă TVA şi nivelul accizelor la produsele agro-alimentare. Ar trebui gândit un TVA de sub 10%", a spus Valeriu Tabără.

Potrivit ministrului Valeriu Tabără, reducerea TVA-ului ar ”elimina” evaziunea fiscală. "Un TVA care să meargă la 10% ar elimina evaziunea", a spus ministrul.

Întrebat dacă există o discuție pe această temă cu reprezentanții FMI, aflați la București, Valeriu Tabără a spus: "Eu aş încerca să mă văd cu ei, dacă au timp. Ştiu că nu de această dată nu au în plan întâlniri cu Ministerul Agriculturii", a răspuns Tabără.

Deși, în trecut, au existat mai multe demersuri ale Opoziției de a reduce TVA la alimentele de bază chiar și cu 5%, Guvernul s-a împotrivit pe motiv că nu există acoperire bugetară sau că aplicarea acestei măsuri nu ar duce la scăderea prețurilor la alimente.

Despre intenția declarată a ministrului Agriculturii, președintelele Federației Sindicale din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, arată că o asemenea măsură nu poate fi luată decât în urma unor consultări ale Ministerului Agriculturii și  Ministerului de Finanțe cu specialiști din piață, tocmai pentru a împiedica agenții economici să introducă diferența de TVA în profitul lor.

Totodată, Ionel Blănculescu, consultant financiar, a declarat că scăderea TVA la alimentele de bază ar  trebui experimentată șase luni. Dacă efectele nu sunt cele preconizate, atunci  să se revină la actualul TVA. În felul acesta, tentația Ministerului de Finanțe de a elimina o astfel de posibilitate pe motiv că fiscalitatea nu va înregistra nicio modificare, este înlăturată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel