Svetlana Tihanovskaia: Belarușii vor sabota războiul contra Ucrainei

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Belaruşii vor sabota războiul contra Ucrainei, dă asigurări lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia.

Belaruşii vor opune o rezistenţă puternică dacă Minskul trage ţara în războiul declanşat de Rusia contra Ucrainei, a dat asigurări luni lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, potrivit DPA.

Mişcarea noastră partizană va sabota acest lucru. Ordinele vor fi refuzate. Sau soldaţii belaruşi se vor preda atunci şi acolo, a declarat Tihanovskaia într-un interviu pentru agenţia de presă germană, la doi ani după alegerile prezidenţiale controversate din Belarus.

Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, şi-a proclamat victoria în alegerile din 9 august 2020, un scrutin contestat de opoziţie şi care a dus la o revoltă fără precedent în Belarus. Uniunea Europeană şi SUA nu îl recunosc pe Lukaşenko ca preşedinte legitim, mulţi considerând că adevăratul câştigător al acelor alegeri este Svetlana Tihanovskaia.

Totuşi, deşi în Belarus au avut loc numeroase demonstraţii de amploare, ele au fost stopate printr-o campanie de reprimare împotriva opozanţilor pro-democraţie, militanţilor pentru drepturile omului, sindicatelor şi jurnaliştilor independenţi.

Lukaşenko este un colaborator. El a târât Belarusul în acest război şi pentru ca Rusia să îl menţină la putere el face acum orice i se cere, a subliniat Tihanovskaia.

Belarusul nu s-a alăturat oficial războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Totuşi, la scurt timp după începerea invaziei ruse în februarie, Lukaşenko a recunoscut că rachete ruseşti au fost lansate de pe teritoriul belarus, peste frontieră, în Ucraina.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei, scrie Agerpres.

Kremlin: Nu există nicio bază pentru o întâlnire între Putin şi Zelenski. Delegaţia ucraineană a dispărut de pe radar!

Întrebat despre propunerea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a intermedia discuţii de pace între cele două părţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliştilor acreditaţi la preşedinţia rusă că Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni numai după ce negociatorii de ambele părţi îşi vor fi făcut temele'.

Negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt blocate de mai multe luni, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa unui progres.

'Delegaţia ucraineană a dispărut de pe radar, nu există un proces de negociere acum'

'Delegaţia ucraineană a dispărut de pe radar, nu există un proces de negociere acum', a spus Peskov luni. 'În ceea ce priveşte o întâlnire între preşedinţii Putin şi Zelenski, aceasta va fi posibilă doar după ce delegaţiile îşi vor fi făcut toate temele. Aceasta lipseşte, aşa că nu există premisele necesare pentru o întâlnire', a adăugat el.

Duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, informează Reuters.

'Problema este că acestea sunt planurile locuitorilor din regiune. Nu noi organizăm aceste referendumuri. Aici, evident, este necesar să înţelegem cui îi adresează Zelenski această declaraţie: cetăţenilor Ucrainei din regiunile menţionate sau cetăţenilor Rusiei?', a reacţionat luni Peskov, citat de Unian.

Şeful administraţiei regionale din Zaporojie (în sudul Ucrainei), Evgheni Baliţki, numit de forţele ruse a semnat luni un decret care prevede organizarea unui referendum pentru aderarea la Rusia, a informat agenţia de presă RIA Novosti (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel