Suveranul Pontif, romilor de la Blaj: Cer iertare

Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj, pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost ''maltrataţi'', ''segregaţi'' sau priviţi ''într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel''.

Suveranul Pontif s-a întâlnit, la finalul vizitei de trei zile în România, cu membri ai comunităţii rome din Cartierul "Barbu Lăutaru". Întâlnirea a avut loc în biserica sfinţită în urmă cu două săptămâni, ce poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.

Papa Francisc a evocat, cu acest prilej, personalitatea episcopului martir Ioan Suciu, "care a ştiut să dea expresie, prin gesturi concrete, dorinţei lui Dumnezeu Tatăl de a se întâlni cu fiecare persoană, în prietenie şi împărtăşire".

"Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră", a afirmat Sfântul Părinte.

El a vorbit despre opoziţia biblică între Cain şi Abel, adăugând că atunci când "cineva este lăsat în urmă familia umană nu mai merge înainte".

"Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin şi nici măcar umani dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre. În istoria omenirii, există mereu atât Abel, cât şi Cain. Există mâna întinsă şi mâna care loveşte", a spus Sanctitatea Sa.

Suveranul Pontif a îndemnat credincioşii către calea lui Isus:

"O cale mai istovitoare, dar este calea care conduce la pace. Şi ea trece prin iertare".

Papa i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu aibă ranchiună "deoarece niciun rău nu îndreaptă un alt rău, nicio răzbunare nu dă satisfacţie nedreptăţii, niciun resentiment nu face bine inimii, nicio închidere în sine nu apropie".

"Ca popor aveţi un rol de protagonişti pe care să vi-1 asumaţi. Nu trebuie să vă fie frică să împărtăşiţi şi să oferiţi acele caracteristici specifice vouă care vă definesc, care marchează drumul vostru şi de care avem atât de mare nevoie: valoarea vieţii şi a familiei, în sens larg (...); solidaritatea, ospitalitatea, ajutorul, sprijinul şi apărarea celor mai slabi din comunitate; valorizarea şi respectul celor în vârstă; simţul religios al vieţii, spontaneitatea şi bucuria de a trăi. Să nu privaţi societatea în care vă aflaţi de aceste daruri, dar să fiţi disponibili şi să primiţi toate acele lucruri bune pe care ceilalţi vi le pot oferi şi aduce", le-a transmis Papa Francisc participanţilor la întâlnire.

Suveranul Pontif a spus că pleacă din România "îmbogăţit": "Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel