Sute pe pensionari au câștigat majorarea pensiilor, după ce au intentat proces

Sute pe pensionari au câștigat majorarea pensiilor, după ce au intentat proces / Foto: Pixabay
Sute pe pensionari au câștigat majorarea pensiilor, după ce au intentat proces / Foto: Pixabay

Sute pe pensionari au câștigat pensii mai mari, după ce au intentat proces.

400 de pensionari au câștigat în instanță pensii mai mari după ce judecătorii au stabilit că au lucrat într-un mediu toxic, scrie Realitatea.net. Este vorba de foști angajați ai fabricii de încălțăminte din Reghin. Ca urmare a deciziei instanței, pensiile lor ar putea crește chiar și cu 50%. 

Totodată, alți 200 de foști muncitori au procese deschise, iar alţi peste 400 au anunţat că pornesc demersuri în instanță în acest sens Specialiștii spun că acest caz creează un precedent judiciar, în baza căruia  și mai mulți foști angajați aflați în situații similare ar putea să câștige majorări ale pensiilor dacă apelează în instanță și demonstrează că au lucrat într-un mediu toxic.

Foștii angajați de la Reghin au dat statul în judecată în condițiile în care au lucrat ani la rând într-un mediu extrem de toxic, în emisii de diluanți, acetone, praf și alți diferiși solvenți, iar condițiile și mijloacele de protecție erau precare.

VEZI ȘI: Raluca Turcan, scenariu sumbru: Dacă nu facem absolut nimic, puterea de cumpărare a unei pensii medii va fi de 500 de lei

Mărturiile foștilor angajați de la Reghin

„Multe persoane s-au îmbolnăvit, era pulbere de praf care se îngurgita, se vedea pe pereţi că se depunea. Lucrau cu adezivi, cu acetone direct deschise, fără capac. Este o dreptate care se face, mai târziu decât trebuia, dar totuşi se face.”, a spus Vian Bonț, un fost angajat al fabricii, pentru PRO TV.

„Eu am lucrat patru ani la o secţie de injectare, unde se făcea talpa exterioară pentru încălţăminte, când puşca, toată se umplea cu fum. Aşa tuşeai, că nu aveai aer. Am ieşit la pensie cu astm.”, a povestit Viorica Grama, care acum este pensionară.

Pensionarii au cerut ajutorul unei asociații din Reghin în urmă cu cinci ani, iar acum judecătorii au decis în favoarea lor. Decizia instanţei este definitivă. Pensiile acestor foşti angajaţi urmează să fie recalculate de către Casa Judeţeană de Pensii iar oamenii spun că orice sumă în plus, chiar dacă nu le întoarce sănătatea pierdută, reprezintă totuşi o victorie, orice leu în plus fiind binevenit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel