Urmărește emisiunea live


Sute de mii de contracte suspendate săptămâna asta. Violeta Alexandru a făcut anunțul

Violeta Alexandru
Violeta Alexandru

Violeta Alexandru anunță că săptămâna aceasta, la nivel național, au fost suspendate 200.000 de contracte de muncă.

Un număr de 200.000 de contracte de muncă suspendate au fost înregistrate la nivelul acestei săptămâni, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, scrie Agerpres. 

"Din datele pe care le avem la dispoziţie în Registrul Electronic al Evidenţei Salariaţilor - Revisal, rezultă în acest moment un număr în această săptămână de aproximativ 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur, situaţia este în evoluţie, dar nu se vede o evoluţie îngrijorătoare în acest moment, în sensul că cifrele nu variază foarte mult de la o zi la alta. Sigur, e o situaţie gravă, faptul că 200.000 de oameni nu mai au contractele în plină forţă şi le au suspendate, în mod evident este o situaţie foarte grea. Nu văd încă schimbări de la o zi la alta. De aceea noi ne-am pregătit cu o estimare în jurul cifrei de 300.000 - 400.000 (de contracte de muncă suspendate, n.r.) pentru această perioadă, acoperită de decretul preşedintelui (starea de urgenţă, n.r.)", a afirmat Violeta Alexandru, la Digi 24.

Care este prioritatea Guvernului României 

În opinia sa, prioritatea Guvernului este sprijinirea financiară a angajaţilor intraţi în şomaj tehnic.

"Urmărim în permanenţă evoluţia lucrurilor şi în mod evident vor urma noi decizii, funcţie de evoluţia acestor indicatori. Banii sunt disponibili, Ministerul Finanţelor s-a mobilizat, premierul urmăreşte cu stricteţe toate aceste decizii şi vom lua decizii pe măsură ce lucrurile se vor schimba în perioada următoare. Pentru moment vrem să ajungă cu promptitudine sprijin la primii angajaţi care se confruntă cu probleme în veniturile de care au nevoie pentru a trăi, şi dacă sunt evoluţii suntem pregătiţi să le facem faţă prin noi măsuri pe care Guvernul le va lua", a precizat Violeta Alexandru.

Certificatul de situație de urgență 

Ministrul Muncii a apreciat că Ministerul Economiei va finaliza rapid procedurile de acordare a certificatului de situaţie de urgenţă, pe baza căruia angajaţii cu contractele suspendate vor putea primi indemnizaţia de şomaj tehnic.

"Sunt convinsă că ministrul Economiei, Virgil Popescu, va face o organizare în minister astfel încât oamenii să primească (certificatul de situaţie de urgenţă, n.r.), în cel mai scurt timp. Suntem conştienţi şi faptul că am emis aceste măsuri vă arată că ne dorim ca sprijinul nostru să vină rapid către angajatorii care se confruntă cu aceste probleme. Certificatul (de situaţie de urgenţă n.r. ) se va atribui unor societăţi comerciale care şi-au închis activitatea ca urmare a deciziilor luate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Vă asigur că toţi colegii mei sunt conştienţi de faptul că aceste decizii luate de stat pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus lasă dintr-o dată un număr important de salariaţi într-o situaţie critică. De aceea n-am niciun motiv să cred că Virgil Popescu nu va lua măsuri foarte rapid pentru ca oamenii să nu aştepte după acest certificat şi procedurile să fie cât mai simple şi mai rapide cu putinţă", a subliniat Alexandru.

Când va putea fi primit certificatul

Aceasta a afirmat că angajatorii vor putea obţine certificatul de situaţie de urgenţă începând cu luna aprilie.

"Când anume se pot duce angajatorii? În prevederile actului normativ se precizează că la începutul lunii următoare, pentru a avea situaţia completă a lunii precedente, în cazul de faţă luna martie, angajatorii pot accesa resursele prin agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă", a explicat ministrul Muncii.

Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, numărul salariaţilor activi era de 5,62 milioane la finele lunii februarie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel