Suspendare cursuri școli. Avocatul Poporului, solicitare către Violeta Alexandru

Renate Weber, Avocatul Poporului
Renate Weber, Avocatul Poporului

Avocatul Poporului (AP) îi solicită ministrului Muncii, Violeta Alexandru, date privind zilele libere solicitate de părinţi pentru supravegherea copiilor, la suspendarea cursurilor. 

Potrivit solicitării postate, pe site-ul AP, instituţia solicită să i se comunice:

datele privind cererile făcute în temeiul OUG nr. 147/2020;

impactul bugetar al solicitărilor deja primite;

impactul bugetar preconizat şi alocarea bugetară aferentă, proiecţia bugetară corespunzătoare anului şcolar 2020-2021;

mecanismul de efectuare a plăţilor.

AP menţionează că a făcut această solicitare având în vedere faptul că în multe localităţi procesul de educaţie se desfăşoară on-line, după scenariul galben sau roşu, precum şi faptul că, pe de o parte, atât angajatorul, cât şi angajatul trebuie să aibă o continuitate în activitatea desfăşurată, iar, pe de altă parte, dificultăţi ar putea apărea în desfăşurarea activităţii în mediul public, dar mai ales în cel privat, prin înregistrarea unui număr mare de solicitări ale părinţilor de acordare a zilelor libere plătite.

AP s-a sesizat din oficiu în contextul articolelor din Constituţie referitoare la dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la muncă. Potrivit informaţiilor apărute în mass-media, părinţii care au copii până în 12 ani înscrişi în sistemul de învăţământ sau dacă au dizabilităţi şi au până la 26 de ani, indiferent că sunt angajaţi la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de şomaj.

Valoarea indemnizaţiei este de 75% din salariul brut, dar fără a depăşi 75% din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din 2020. Pe 27 august 2020 a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 care prevede că se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării cursurilor care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în cele de educaţie antepreşcolară unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2 şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, respectiv comitetului pentru situaţii de urgenţă al municipiului Bucureşti.

Angajatorul este obligat să acorde zile libere, dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor acestei ordonanţe. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul angajatorului şi este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prevederile ordonanţei se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat, pe durata de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021. AP menţionează şi că Legea nr. 81/2018 dispune că telemunca se bazează pe acordul de voinţă al părţilor. 'Legislaţia actuală dispune şi asupra posibilităţii pe care o au angajaţii de a desfăşura activitatea la domiciliu', afirmă AP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel