Surpriză majoră în dosarul Israel-Palestina: lovitură usturătoare la ONU

Palestina a depus la Consiliul de Securitate al ONU o rezoluție prin care cere încheierea păcii cu Israel în mai puțin de un an și încetarea "ocupației israeliene" a teritoriilor palestiene până în 2017. Reprezentanții statelor arabe pretind că au asigurat o majoritate de nouă voturi necesară validării rezoluției, conform presei israeliene.

Reprezentanții statelor arabe susțin că Franța și Luxemburg au fost convinse să voteze în favoarea rezoluției, împreună cu alte nouă țări. Consiliul de Securitate al ONU are 15 membri, dintre care doar 5 sunt permanenți.

Americanii și britanicii spun că nu pot susține rezoluția depusă luni spre marți seară pentru că nu este constructivă și nu răspunde nevoilor de securitate ale Israelului.

Ambasadorul britanic la ONU, Mark Lyall Grant, a arătat că nu este convins de rezoluție, dar nu a spus explicit că Londra își va folosi dreptul de veto în Consiliu.

Diplomații vestici susțin că rezoluția nu va avea sorți de izbândă dacă va fi supusă votului înainte de Anul Nou. Cu toate astea, Washingtonul nu va ezita să-și folosească dreptul de veto dacă va fi nevoie, spun aceeași diplomați.

Lovituri în lanț pentru Israel. Presiune imensă pe umerii lui Netanyahu

Guvernul suedez a recunoscut la finele luniii octombrie statul Palestina, mișcare contestată de Israel, a cărui temere suplimentară este că decizia Stockholmului va crea un precedent în rândul marilor state europene.

Mai mulți lideri UE cred că recunoașterea Palestinei de către majoritatea statelor UE îi va reduce marja de manevră lui Netanyahu și va reprezenta un aport la o eventuală înțelegere de pace. De altfel, șefa diplomației suedeze scria într-un articol că "ținta recunoașterii Palestinei este aceea de a face ca Israel și Palestina să coexiste în pace".

Cu 339 de voturi la 151, deputații francezi au adoptat la 2 decembrie o rezoluție simbolică de recunoaștere a statului Palestina, în ciuda opoziției Israelului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel