Summitul virtual Joe Biden - Xi Jinping, confirmat pentru luni. Ce se va discuta

Summitul virtual Joe Biden - Xi Jinping, confirmat pentru luni. Ce se va discuta
Summitul virtual Joe Biden - Xi Jinping, confirmat pentru luni. Ce se va discuta

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping vor avea luni o întrevedere prin videoconferinţă, aceasta fiind a treia discuţie a lor după învestirea lui Biden ca preşedinte al SUA şi se va desfăşura în contextul înmulţirii dezacordurilor dintre Washington şi Beijing, transmite AFP. 

Anunţul privind summitul a fost făcut de Casa Albă, confirmând astfel informaţiile care circulă în presă de câteva zile.

Joe Biden şi Xi Jinping vor discuta despre mijloacele de a gestiona într-o manieră responsabilă competiţia între cele două puteri şi modalitatea de a lucra împreună când interesele noastre se întâlnesc, iar preşedintele american va fi sincer şi clar cu privire la preocupările americane faţă de China, se mai arată în anunţul preşedinţiei SUA.

Joe Biden, care nu s-a ferit să critice absenţa liderului chinez de la recentele summituri G20 şi COP26, a mai avut cu acesta două discuţii telefonice de când a devenit preşedinte al SUA şi a mărturisit că doreşte şi o întâlnire faţă în faţă. Dar Xi Jinping nu a părăsit China de doi ani din motive legate de pandemia COVID-19.

Relaţiile dintre Beijing şi Washington, afectate de o serie de teme divergente

În acest timp relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt afectate de o serie de teme divergente, de la comerţ şi până la drepturile omului şi inclusiv ambiţiile regionale ale Chinei, care au determinat Washingtonul să-şi consolideze alianţele regionale în Asia. Tensiunile au crescut şi mai mult în ultimele săptămâni după ce Biden a dat de înţeles că Statele Unite sunt pregătite să apere Taiwanul în cazul unui atac chinez, declaraţie nuanţată apoi de alţi responsabili americani.

În acest context de nervozitate, reuniunea de luni este destinată în special menţinerii deschise a canalelor de comunicare între cele două ţări, a indicat Casa Albă, care a ţinut să mai transmită că de la această întâlnire nu trebuie să se aştepte anunţuri concrete, conform Agerpres.

China a anunţat un acord cu Washingtonul. Au adoptat o declarație comună

China şi Statele Unite au adoptat o declaraţie comună privind consolidarea acţiunii climatice, a anunţat miercuri, la Glasgow (Scoţia), emisarul chinez pentru climă, Xie Zhenhua, relatează AFP şi Reuters.

Ambele părţi recunosc decalajul dintre eforturile actuale şi obiectivele acordului de la Paris, aşa că vom consolida împreună acţiunea climatică, a declarat oficialul chinez, în faţa presei, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, scrie Agerpres.

Acest acord demonstrează că cooperarea este singura cale pentru China şi Statele Unite, a subliniat Xie Zhenhua, în timp ce tensiunile dintre cele două ţări păreau recent să se amplifice în dosarul diplomaţiei climatice. China este cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, iar Statele Unite sunt al doilea. Preşedintele american Joe Biden, care a venit la Glasgow la începutul conferinţei, săptămâna trecută, a calificat drept o mare greşeală absenţa de la COP26 a omologul său chinez Xi Jinping.

Ca două mari puteri mondiale, China şi Statele Unite trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru a lucra împreună şi cu alte părţi pentru a combate schimbările climatice, a declarat reprezentantul chinez. Vezi continuarea știrii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel