Summit UE. Acord final privind migraţia

Cei 28 de lideri ai Uniunii Europene au ajuns la un acord în dosarul migraţiei la sfârşitul nopţii, vineri în jurul orelor 04.30 (02.30 GMT), după un lung blocaj din partea Italiei care dorea angajamente concrete legate de gestionarea fluxului de migranţi.

"Liderii UE28 au ajuns la un acord privind concluziile summitului, inclusiv migraţia", a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat acordul la care au ajuns cei 28 de lideri ai ţărilor UE cu privire la dosarul migraţiei vineri, după o noapte de dezbateri, depăşind astfel blocajul italian, ceea ce recompensează - potrivit lui - "cooperarea europeană", informează AFP.

"El este, în primul rând, rodul muncii comune şi cooperarea europeană a predominat asupra alegerii unei decizii neconcordante sau a unor decizii naţionale care nu ar fi fost nici eficace, nici durabile", a declarat Macron la ieşirea de la summitul de la Bruxelles, după nouă ore de negocieri asupra gestionării primirii migranţilor.

Centre de control

Printre soluţiile propuse, Cei 28 s-au pus de acord asupra propunerii "de a avea centre de control pe teritoriul european pentru o mai bună organizare a acestei primiri", a indicat preşedintele francez.

"Solidaritatea pe care o datorăm ţărilor din primă linie a fost înregistrată în cursul acestui summit", a salutat el.

Italia, hotărâtă să facă să-i fie ascultate exigenţele, blocase primele concluzii ale summitului care erau aşteptate încă de la sfârşitul după-amiezii cu privire la dosare cu subiecte mult mai puţin controversate (securitatea, apărărea, locuri de muncă şi extinderea), în aşteptarea discuţiilor cu privire la migraţie.

"Nu suntem o insulă"

În prima linie pentru primirea migranţilor care traversează Mediterana, premierul italian Giuseppe Conte, aflat la primul său summit ca şef al guvernului populist, cerea "acţiuni" din partea partenerilor săi europeni.

"Europa va avea încă de trăit mult timp sub presiuni migratorii care vor veni din ţări aflate în criză, din ţări sărace. Nu suntem o insulă şi trebuie să reuşim să facem faţă acestei provocări, fiind fideli valorilor noastre, protejându-ne popoarele şi coeziunea naţională", a subliniat Emmanuel Macron.

"Etapa din această seară era importantă, mulţi preziceau imposibilitatea unui acord, mulţi preziceau triumful soluţiilor naţionale, iar în această seară noi am reuşit să obţinem o soluţie europeană şi o muncă în cooperare", a mai insistat el.

Vezi şi: Summit UE. Italia blochează adoptarea unei decizii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel