Summit SUA-Rusia. Joe Biden: Relaţia dintre SUA şi Rusia trebuie să fie stabilă şi previzibilă

Președintele american Joe Biden a făcut primele declarații după întâlnirea cu Vladimir Putin

Relaţia dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia trebuie să fie stabilă şi previzibilă, a declarat preşedintele american, Joe Biden, în conferinţa sa de presă separată după prima întâlnire cu preşedintele rus, Vladimir Putin, desfăşurată miercuri la Geneva, transmite Agerpres.

Totodată, Biden a spus că i-a transmis clar lui Putin că agenda sa nu este împotriva Rusiei, dar Statele Unite vor continua să ridice probleme legate de drepturile fundamentale ale omului, transmite Reuters.

Vladimir Putin: Întâlnirea a fost productivă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat în conferinţa sa de presă, miercuri, la Geneva, că întâlnirea cu preşedintele american, Joe Biden, a fost una constructivă, s-a desfăşurat fără ostilitate şi a demonstrat dorinţa celor doi lideri de a se înţelege.

Preşedintele american şi cel rus, Joe Biden şi Vladimir Putin, au convenit în cadrul primului lor summit desfăşurat miercuri la Geneva ca ambasadorii celor două ţări să revină la post, după ce au fost retraşi mai devreme în acest an, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Tensiunile dintre Moscova şi Washington



Tensiunile între Moscova şi Washington au fost în ultimele luni la un grad extrem de ridicat pe fondul dezacordurilor cu privire la Ucraina, la soarta disidentului rus Aleksei Navalnîi, încarcerat şi bolnav, la acuzaţiile de spionaj, ingerinţa electorală şi atacurile cibernetice atribuite Moscovei, context în care în martie Rusia şi-a rechemat ambasadorul din SUA la Moscova pentru "consultări cu privire la viitorul relaţiilor ruso-americane", ulterior şi ambasadorul SUA la Moscova revenind la Washington. Totodată, cele două ţări au expulzat reciproc diplomaţi.

"Se întorc la post. Când exact, este o problemă pur tehnică", a spus miercuri Putin.

În conferinţa sa de presă de după summitul cu Biden, Putin a subliniat de asemenea că Rusia şi SUA au o responsabilitate comună faţă de stabilitatea nucleară şi vor purta discuţii asupra unor posibile modificări ale Noului Tratat Start, recent înnoit. Prelungirea cu cinci ani a tratatului "New START", ultimul tratat major privind controlul armelor între cele două ţări, a fost aprobată de parlamentele rus şi american în ianuarie, respectiv februarie.

VEZI ȘI: Vladimir Putin, promisiune pentru Ucraina, după întâlnirea cu Joe Biden. Ce a spus despre Alexei Navalnîi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel