SUA denunță „retorica provocatoare“ a lui Putin despre armele nucleare

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Statele Unite ale Americii au decis amânarea unui tir cu rachete balistice prevăzut săptămâna aceasta.

Statele Unite au denunţat miercuri "retorica provocatoare" a preşedintelui rus Vladimir Putin legată de armele nucleare şi au anunţat, din simţ de "responsabilitate", amânarea unui tir cu rachete balistice prevăzut săptămâna aceasta, notează AFP.

Anunţul făcut de Putin săptămâna trecută că forţele nucleare ale Rusiei, care dispune de cel mai mare număr de focoase nucleare, vor fi plasate "în stare de alertă" este "apogeul iresponsabilităţii", a afirmat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

O astfel de retorică "este periculoasă, se adaugă riscului de confuzie şi trebuie evitată", a subliniat secretarul de stat în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, Pentagonul a considerat "inacceptabil" anunţul Rusiei, precum şi "posibilele schimbări în poziţia nucleară care implică cele mai fundamentale arme din arsenalele noastre respective".

Test cu rachete balistice intercontinentale, amânat de SUA

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, a anunţat amânarea unui test de tiruri de rachete balistice intercontinentale, numit Minuteman III, programat săptămâna aceasta.

Această amânare îşi propune "să demonstreze" că Washingtonul "nu intenţionează să se angajeze într-o acţiune care ar putea fi interpretată greşit", a explicat John Kirby în cursul unui briefing de presă.

În această perioadă de tensiuni, "este fundamental ca Statele Unite şi Rusia să ţină cont de riscul unei erori de judecată şi să se asigure că reduc acest risc", a spus purtătorul de cuvânt, subliniind că Washingtonul doreşte astfel "să demonstreze că suntem o putere nucleară responsabilă".

Anularea acestui exerciţiu "nu are niciun impact asupra poziţiei noastre nucleare strategice şi asupra forţei noastre de descurajare", a asigurat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, scrie Agerpres. 

Macron a păstrat legătura cu Putin pentru a-l convinge să renunțe la arme: Nu suntem în război cu Rusia!

Emmanuel Macron, președintele Franței, a vorbit despre agresiunea Rusiei în Ucraina.

„Nu suntem în război cu Rusia”, a spus președintele francez Emmanuel Macron.

Într-un discurs adresat națiunii miercuri, Macron a spus că războiul împotriva Ucrainei a creat o „ruptură” în Europa.

Macron a adăugat că acordă o importanță menținerii contactului atât cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, cât și cu președintele rus Vladimir Putin. Liderul francez a spus că a păstrat legătura cu Putin pentru a încerca „să-l convingă să renunțe la arme” și, de asemenea, pentru a preveni „extinderea conflictului”, scrie CNN (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel