SUA - Cuba, acord important

Cuba și Statele Unite au semnat luni un acord de cooperare împotriva terorismului, traficului de droguri, spălării de bani și altor infracțiuni internaționale.

Memorandumul privind aplicarea legii continuă politica de normalizare a relațiilor bilaterale începută în urmă cu doi ani de președintele american Barack Obama. Succesorul acestuia, Donald Trump, care își începe mandatul vineri, a amenințat că va pune capăt destinderii, dacă Havana nu acceptă noi concesii politice și economice.

Casa Albă a fost reprezentată la ceremonia de la Havana de consilierul adjunct pentru securitate Ben Rhodes, care a contribuit la negocierile americano-cubaneze. Trump l-a desemnat pe unul din managerii de top ai afacerilor sale, Jason Greenblat, drept principalul său consilier legal și negociator pentru dosare internaționale sensibile, inclusiv Cuba, și probabil va revizui politica Washingtonului față de această țară, menționează Reuters, citat de Agerpres.

Joia trecută, Cuba și SUA au anunțat un acord de cooperare în domeniul migrației, document care a încheiat o perioadă de două decenii în care Statele Unite au permis intrarea tuturor cubanezilor care reușeau să ajungă pe pământ american.

Barack Obama a folosit prerogativele executive prezidențiale pentru ameliorarea relațiilor cu Cuba, inclusiv în privința embargoului comercial american, care poate fi anulat doar de către Congres. Donald Trump poate utiliza aceleași prerogative pentru a anula orice măsuri luate de predecesorul său. Reuters reamintește 18 acorduri, în domenii de la serviciile poștale și colaborarea științifică până la protecția mediului și asistența medicală.

Rămân deschise, în relațiile bilaterale, probleme dificile cum ar fi compensațiile solicitate de SUA pentru naționalizare și cele cerute de Cuba pentru embargou, precum și restabilirea suveranității cubaneze asupra bazei militare americane de la Guantanamo.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel