SUA au un nou șef al Pentagonului. Cine este Ashton Carter

Președintele american Barack Obama a anunțat vineri că Chuck Hagel va fi înlocuit la șefia Pentagonului de Ashton Carter, fost adjunct al secretarului pentru Apărare. Carter este un tehnocrat considerat "omul de culise", care a stârnit controverse după ce pledat pentru bombardarea Coreei de Nord.

Președintele Obama a lăudat experiența de peste 30 de ani a lui Carter în slujba statului american și l-a descris drept unul dintre liderii de frunte ai domeniului securității naționale.

Numirea lui Carter survine după o retragere bruscă a lui Hagel de la conducerea Pentagonului. Despărțirea a fost pusă de presa americană pe seama fricțiunilor dintre Administrația Obama și Hagel, în special în ceea ce privește strategia americanilor față de crizele din Irak și Siria. Carter ar fi fost al patrulea nume pe lista de posibili înlocuitori ai lui Hagel, dar primii trei au sugerat că vor declina o potențială ofertă.

Carter are un doctorat în fizică teoretică, obținut la Oxford în 1979. El a avut și o prolifică activitate de profesor la Universitatea Harvard.

De altfel, Carter s-a confruntat cu cele mai multe critici în perioada când preda la Harvard. Într-un articol cosemnat în revista Time alături de secretarul pentru apărare William Perry, Carter îi cerea președintelui George W. Bush să lanseze un bombardament "chirurgical" în Coreea de Nord. Coautorii apelului atrăgeau atenția că regimul de la Phenian va dezvolta un arsenal nuclear amenințător și că va opera o piață neagră a armelor în Orientul Mijlociu. Mulți i-au dat dreptate un an mai târziu, când Israelul a bombardat o reactor nuclear din Siria, pe care regimul de la Damasc l-ar fi construit cu asistența Coreei de Nord.

Un alt articol celebru al lui Carter a fost semnat în revista Foreign Affairs. Adjunctul secretarului de Stat critica abordarea Administrației Bush în războaiele din Irak și Afganistan și opina că Pentagonul trebuie să lucreze la identificarea mai rapidă a potențialelor amenințări.

Obama listează 9 aliați pentru zdrobirea jihadiștilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel