"SUA au cheltuit 5 miliarde pentru democrația din Ucraina"

victoria nuland
victoria nuland

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru estul Europei, Victoria Nuland, a declarat, luni, într-un interviu acordat CNN, că Statele Unite ale Americii au acordat 5 miliarde de dolari pentru a susține democrația din Ucraina de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991.

"Banii au fost cheltuiți pentru sprijinirea aspirațiilor poporului ucrainean de a avea un guvern puternic și democratic care să le reprezinte interesele", a declarat Victoria Nuland.

Încă din primele zile ale manifestațiilor din Kiev, presa rusă și oficialii de la Kremlin au acuzat SUA că au stipendiat protestele pro-occidentale din Piața Independenței (Euromaidan). Nuland neagă.

"În mod sigur nu am cheltuit niciun ban pentru a susține Maidanul. Aceea a fost o mișcare spontană, un strigăt de disperare împotriva la ceea ce vedem că se întâmplă acum în estul Ucrainei", a mai declarat Nuland pentru CNN, conform Ria Novosti. 

Citește și: Reportajele presei lui Putin în Ucraina: protestatari plătiți de SUA, naționaliști manipulați


Într-o conferință de presă susținută în luna decembrie la Washington, Nuland a declarat că SUA au ajutat guvernul ucrainean "să-și atingă obiectivele europene" și a dat garanții că Washingtonul va continua să sprijine Ucraina pe drumul către viitorul pe care fostul satelit sovietic îl merită.

Reportaje difuzate de Russia Today în timpul protestelor de pe EuroMaidan vorbeau despre sume de bani pe care manifestanții le primesc pe zi. Persoane care apăreau în mass-media finanțată de Kremlin își declarau convingerea că petrolul folosit pentru cocktailurile Molotov, bâtele și echipamentele de protecție folosite de protestatari sunt livrate americani. Washingtonul a negat ferm alegațiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel